Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
wanneerzondag 5 t/m zondag 12 juli 2009    Evangelie van 2009-07-05
 titelKroningsfeesten 2009
beschrijvingReeds in 2005 zijn de Tongenaren begonnen met de voorbereiding van de zeventiende Kroningsfeesten. Meer dan 3.000 Tongenaren (Tongeren telt bijna 30.000 inwoners!) zullen tijdens de Kroningsweek viermaal een Kroningsprocessie vormen en evenveel keren een avondspel opvoeren op een groot podium op de Grote Markt van Tongeren. In beide manifestaties wordt op een devote wijze het leven van Maria en Christus uitgebeeld.

De 18 groepsleidingen staan in voor de deelnemers, de kledij, de muziek, de wagens en de choreografie. Bijzonder aan de Kroningsfeesten is ongetwijfeld het feit dat alle deelnemers hun processiekleed zelf betalen.

Buiten de 3.000 figuranten stappen verder ook nog honderden personen al biddend mee op. Zij vormen de groep ”Het Biddend Volk” en dragen de grote schat van relieken met zich mee. Deze groep verwijst duidelijk naar het ontstaan van de Kroningsfeesten in de 17de eeuw.

Het hoogtepunt van de Kroningsfeesten 2009 vindt plaats in de week van 5 tot en met 12 juli 2009. Dan zal de Kroningsprocessie viermaal door de Tongerse straten trekken: op de zondagen 5 en 12 juli om 15u en op dinsdag 7 en vrijdag 10 juli telkens om 19u. Op deze vier dagen vindt om 22.30u een avondspel plaats op de Grote Markt van Tongeren.

Aan de hand van authentieke teksten uit het evangelie, ondersteund door een enorme licht- en klankinstallatie, wordt met het avondspel de processie op een groot podium heruitgevoerd. Dit gebeuren in de schaduw van de basiliektoren en in het historisch kader van het stadhuis en het standbeeld van Ambiorix is voor de duizenden bezoekers telkens dé apotheose van hun Kroningsdag in Tongeren.
De Kroningsprocessie en het Kroningsavondspel kunnen gratis worden bijgewoond. Maar men kan nu reeds tribuneplaatsen voor de processie en zitplaatsen voor het avondspel reserveren.

Naast het religieuze aspect van de Kroningsfeesten is er ook duidelijk een culturele inslag aanwezig. Zo zijn er niet alleen de verschillende liederen die gezongen worden tijdens de processie en het avondspel, maar zijn er ook de talrijke activiteiten.

Op de zondagen 5 en 12 juli 2009 is er telkens om 10 uur een pontificale eucharistieviering. Deze wordt opgeluisterd door het Kroningskoor, dat speciaal voor de gelegenheid gevormd wordt door leden van de verschillende Groot - Tongerse zangkoren. Zij brengen meerdere Kroningsliederen ten gehore. De Kleine Cantorij vertolkt de nieuwe kroningsmis geschreven door Kurt Bikkembergs.
Dinsdag 7 juli is de dag van de derde leeftijd en donderdag 8 juli is er de jeugddag.

Verder vinden er in het Kroningsjaar meerdere concerten plaats, zijn er optredens en tentoonstellingen, waaronder de orgelconcerten die gespeeld worden op het Le Picard Orgel. Het rijke historische verleden van Tongeren en de versierde stad nodigen de toeristen uit tot een historische rondleiding, of sierwandeling.

infoKroningssecretariaat
Stadhuisplein 9
3700 Tongeren
0032 (0)12 39 01 43
0032(0)471 20 56 33
info@Kroningsfeesten.be
www.kroningsfeesten.be
locatieGrote Markt
plaatsTongeren (België)
postcode81
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl