Vandaag is maandag 16 september  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneermaandag 1 juni 2009    Evangelie van 2009-06-01
(2e Pinksterdag)
 titelPater Karelwandeling
beschrijvingOp Pinkstermaandag 1 juni organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een 17 km lange pelgrimswandeling vanaf de basiliek van Susteren naar het geboortehuis van de Limburgse heilige pater Karel Houben uit Munstergeleen.

Karel Houben (1821-1893) werd in 1845 lid van de congregatie van de passionisten en vijf jaar later priester gewijd. In 1952 vertrok hij naar Engeland waar hij werkte onder verarmde Ierse mijnwerkers en fabrieksarbeiders. In 1857 verhuisde hij naar een arbeiderswijk in Dublin. Pater Karel kreeg daar de bijnaam ‘de man met de zegende handen’, omdat velen bij hem troost en genezing vonden. Al tijdens zijn leven werd hij als een heilige beschouwd. Niet alleen zijn graf in Dublin werd een veelbezocht pelgrimsoord, ook zijn geboortehuis, een boerderij in Munstergeleen. In 1935 richtten de passionisten er een gedachteniskapel in. De toestroom van pelgrims is na zijn heiligverklaring (op 3 juni 2007) alleen maar toegenomen.

Startpunt van de tocht is de onlangs tot basiliek verheven Amelbergakerk van Susteren, genoemd naar de eerste abdis van de abdij die hier in 714 werd gesticht. Deze kerk ligt ruim 1 km westelijk van het NS-station, aan de Relindisstraat. Daar wordt de pelgrimage om 10.30 uur geopend met het pelgrimsreisgebed. Onderweg worden nog twee bijzondere plaatsen bezocht: het tien eeuwen oude zaalkerkje van het grensstadje Millen (D) en de Rosakapel op de Kollenberg aan de rand van Sittard.
De pelgrims worden tegen 16.00 uur ontvangen in de boerderij, nu kapel, in Munstergeleen, waar de tocht besloten worden met een korte gebedsdienst.

Na afloop kan men via een mooie, 1 km lange wandeling langs de Geleenbeek doorlopen naar NS-station Geleen-Oost. Van daaruit is -met een overstap in Sittard- terugkeer naar Susteren mogelijk.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Aanmelding is ook niet nodig: op tijd aanwezig zijn in Susteren is voldoende.

infoStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
Wittemer Allee 32
6286 AB Wittem
(046) 451 47 97

www.spvlimburg.nl
locatieBasiliek
plaatsSusteren (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl