Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 23 t/m donderdag 27 augustus 2009    Evangelie van 2009-08-23
(Sint Rosa van Lima)
 titelZomercursus
beschrijvingGod ontmoeten in Zijn Woord

Zondag 23 augustus tot donderdag 27 augustus

Het onderwerp van de 14de zomercursus mystieke literatuur - God ontmoeten in Zijn Woord - raakt aan verschillende kernthema’s die in de mystieke literatuur ter sprake worden gebracht.


Het ‘Woord’ is het woord van de Schrift, het ‘Woord Gods’, dat voor de gelovige Gods tegenwoordigheid bemiddelt. Hier klinkt de vraag naar de plaats van de Schrift in de mystieke ervaring, het gebruik ervan in mystieke teksten en meer algemeen: de mogelijkheid en onmogelijkheid van verwoording van de mystieke ervaring.

Maar het Woord is ook Christus, in wie volgens de Schrift God zich helemaal ‘uitgesproken’ heeft. Hij wordt de Middelaar genoemd, de (enige) weg naar de Godsontmoeting. We raken hier aan de vraag naar de eigen plaats van deze Middelaar in de mystieke ervaring.


De inleiders die we dit jaar hebben uitgenodigd, zullen elk vanuit een eigen gezichtshoek het onderwerp uitwerken. Paul Mommaers opent de cursus met een lezing over Mystiek, mystieke ervaring en taal.

De mystieke schrijvers die verder aan bod komen zijn: Willem van St.-Thierry (1075-1148), Hadewijch (13 de eeuw), Eckhart (ca. 1260-1328) en Ruusbroec (1293-1381), Jan van Leeuwen (1295-1378), Efrem de Syriër (ca. 306-373), pseudo-Hadewijch, Thomas a Kempis (1379/80-1471), Jan van het Kruis (1542-1591), de anonieme schrijfster van de Tempel onser Sielen (16 de eeuw).


Zoals steeds staat in deze cursus tekstlezing met commentaar centraal.


Het cultureel programma voorziet een film op maandagavond en een concert op woensdag door het jonge ensemble Les Crinolines.


U moet geen specialist zijn om aan deze cursus deel te nemen. Enige vertrouwdheid met mystieke literatuur is wel nuttig.

Inleiders

Jos Alaerts is jezuïet en voormalig directeur van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen). Publicaties: o.a. de kritische uitgaven van Ruusbroecs Die Geestelike Brulocht en Dat Rijcke der Ghelieven; Het mystieke leven van Marie Guyart. Autobiografisch relaas van 1654 (2008).

Dirk Boone is lic. theologie en directeur van de Oude Abdij. Docent spiritualiteit aan het higw Antwerpen.

Guido de Baere is jezuïet en lid van het Ruusbroecgenootschap (Universiteit Antwerpen). Hij was hoofdredacteur van de kritische editie van de Opera Omnia van Jan van Ruusbroec, waarvan hij ook verschillende delen uitgaf.

Rob Faesen is jezuïet en professor spiritualiteit aan de ku Leuven en de Universiteit Antwerpen. Hij publiceert over spiritualiteit en mystiek, waaronder: Lichaam in lichaam, ziel in ziel. Christusbeleving bij Hadewijch en haar tijdgenoten (2003); de kritische uitgave van Ruusbroecs Van Seven trappen (2003) en: Albert Deblaere: Essays on Mystical Literature (2004).

Veerle Fraeters is als hoofddocent verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen. Ze werkt samen met Frank Willaert aan de nieuwe editie van Hadewijchs Verzamelde werk (Historische Uitgeverij Groningen) waarvan het eerste deel, Liederen, in het voorjaar van 2009 is verschenen. Samen met Patricia Dailey werkt ze aan een nieuwe Engelse vertaling van het oeuvre van Hadewijch (Boydell&Brewer) en aan A Companion to Hadewijch (Brill Publishers).

Max Huot de Longchamp is priester, dr. in de theologie en verantwoordelijk voor het Centre Saint-Jean de la Croix (Indre, Fr.). Talrijke uitgaven van teksten en studies over christelijke spiritualiteit, o.a. Jan van het Kruis, M. Porete, Jean de St.-Samson, F. de Sales, L. de Blois.

Satoshi Kikuchi is dr. in de filosofie (Waseda Univ. Tokyo). Zijn doctoraat handelde over de christologie bij Meister Eckhart en de evaluatie ervan door de inquisitie. Momenteel doet hij aan de ku Leuven onderzoek naar de relatie tussen Eckhart en Jan van Ruusbroec.

Thom Mertens is hoogleraar aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte (Universiteit Antwerpen) en verbonden aan het Ruusbroecgenootschap aldaar. Hij doceert o.m. geschiedenis van de Nederlandse religieuze literatuur en geschiedenis van de Middelnederlandse geestelijke letterkunde. Hij heeft talrijke publicaties in het domein van de Middelnederlandse geestelijke letterkunde op zijn naam staan, waaronder de kritische editie van Van den geesteliken tabernakel, van Jan van Ruusbroec (2006).

Paul Mommaers is jezuïet en prof. em. van ufsia (Universiteit Antwerpen); talrijke publicaties, waaronder: Wat is mystiek? (1977) ; Hadewijch, schrijfster, begijn, mystica (1989), boeddhisme ; Ruusbroec in gesprek met het Oosten. Mystiek in Boeddhisme en Christendom (1995) ; The Riddle of Christian Mystical Experience (2003) ; Robert Musil, mystique et réalité (2006)

Joris Van Ael is zelfstandig iconograaf. Hij werd gevormd binnen de orthodoxe gemeenschap van Parijs. Hij realiseerde belangrijke opdrachten in Vlaanderen en Nederland en stelde meermaals tentoon. Sinds 1998 leidt hij de sessies iconografie in de abdij van Averbode. Publicaties: o.a. Het lijdensverhaal in 16 iconen (2007). Sinds 2006 is hij de bezieler van het Leerhuis van de Kerkvaders, een oecumenisch initiatief waar men de bronnen van het christendom ter sprake brengt.

Les Crinolines Het jonge ensemble Les Crinolines specialiseert zich in 18e-eeuwse kamermuziek waarin het blokfluitduo centraal staat. Deze muziek imponeert met affectvolle retoriek en de dynamische dialoog tussen blokfluiten en basso continuogroep (klavecimbel, cello, theorbe). De internationale groep musici bestaat sinds begin 2009 uit Marie Verstraete, Uta-Muriel Müth, Sarah-Luise Raschke, Wiktoria Swoboda en Barbara Adamczyk. In januari 2009 werd het beloftevolle Les Crinolines als enige blokfluitensemble geselecteerd voor de halve finale van de International Early Music Competition

info09 226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl