Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerwoensdag 13 t/m zaterdag 23 mei 2009    Evangelie van 2009-05-13
(Sint Servatius)
 titelKunst en spiritualiteit: Gerhard Richter
beschrijvingWoensdagen 13 & 20 mei (20u) & zaterdag 23 mei

Verleden zomer is in de dwarsbeuk van de Dom van Keulen een groots glasraam van de vooraanstaande Duitse kunstenaar Gerhard Richter ingehuldigd. Dat Domfenster is 113 vierkante meter groot en bestaat uit meer dan elfduizend vierkante stukjes glas van heldere kleuren. De combinatie ervan is via een computerprogramma tot stand gekomen. Ofschoon het zich harmonisch en pretentieloos in het gotische interieur van de kathedraal inpast, heeft het voor opschudding gezorgd omdat het geen expliciet christelijk motief voorstelt.

Gerhard Richter is een begaafd schilder wiens oeuvre nooit opgehouden heeft nieuwe wegen in te slaan. In de jaren zestig ontwikkelde hij een eigen vorm van popart die veelal uit nageschilderde foto’s bestond en een subtiele vorm van maatschappelijke reflectie inhield. In de jaren zeventig is hij begonnen met abstracte composities op groot formaat. Door het over elkaar schilderen en gedeeltelijk weer wegwerken van meerdere verflagen bereikt hij een soms adembenemende intensiteit en vitaliteit. Richter zelf beschouwt zijn abstracte doeken als parabels die verwijzen naar het onvatbare dat sterker en rijker is dan de mens. Naast dit abstracte werk is Richter figuratief blijven schilderen. Voorts heeft hij gewerkt met glas, spiegels en fotografie.

Op woensdag 13 mei wordt een inleiding op Richters oeuvre gegeven. Er zullen werken uit de verschillende periodes van zijn artistieke zoektocht worden getoond. Daaruit zal blijken dat naast vakmanschap ook een inhoudelijk element aan dit zo veelzijdige oeuvre een diepe coherentie verleent: het verlangen van Richter beelden te maken die uitdrukken waar het in de werkelijkheid om gaat en wat ons in leven houdt.

Op woensdag 20 mei wordt dan het grote Keulse glasraam besproken: hoe heeft Richter het ontworpen? Waarom heeft hij de zaak zo aangepakt? Hoe ligt dit in het verlengde van zijn oeuvre? Is een niet-figuratief glasraam een Fremdkörper in een katholieke kerk? Of sluit het niet veeleer aan bij elementen van de klassieke christelijke kunst en theologie?

Op zaterdag 23 mei trekken we naar de Dom in Keulen en naar Duisburg waar in het museum Küppersmühle de tentoonstelling Gerhard Richter, Beelden uit privé-verzamelingen loopt (zie www.museum-kueppersmuehle.de). Op die expositie komen alle facetten van zijn oeuvre aan bod.
De treinverbinding is op zaterdag niet zo gelukkig, daarom reizen we met de wagen. Als u wil rijden en bereid bent passagiers mee te nemen, kan u zich hier opgeven. We voorzien een vergoeding van 35 euro per passagier.
De deelnemers zorgen zelf voor een lunch en eventueel iets voor ‘s avonds.

Programma

8.30u Vertrek in Drongen
11.30u Aankomst in Keulen - bezoek aan de Dom
Lunch (vrij)
14.30u Vertrek naar Duisburg (73 km)
15.30u Bezoek museum Küppersmühle
18u Vertrek naar Drongen
21u Aankomst


Inleider

Jan Koenot sj, provinciaal van de Vlaamse jezuïeten publiceerde talrijke artikelen over hedendaagse kunst.


Kosten

Voor beide avondlezingen: 10 euro
Voor de daguitstap: 45 euro, reis, begeleiding, toegangsticket inbegrepen.


Inschrijven

Voor de lezingen: door 10 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van de Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen met vermelding Richter. Vóór 6 mei aub.
Voor de uitstap: door 45 euro over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van de Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen met vermelding Richter uitstap. Vóór 18 mei aub.

Gelieve contact op te nemen met Dirk Boone als u met de wagen rijdt en passagiers kan meenemen: tel. 09 226 52 26 of dirk.boone@oudeabdij.be .

info09 226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij Drongen
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl