Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneervrijdag 1 t/m zondag 31 mei 2009    Evangelie van 2009-05-01
(Dag van de arbeid)
 titelMariavieringen meimaand
beschrijvingOnder het thema ‘Zij gelooft in ons’ gaat vrijdag 1 mei de jaarlijkse Meimaand van start. Bisschop A. Hurkmans gaat om 19.00 uur voor tijdens een plechtige eucharistieviering. Vervolgens zijn er ieder weekend, zowel op zaterdag als zondag, als tijdens Hemelvaart, speciale Mariavieringen in de Sint-Jan. Dit jaar worden er extra bedevaartgangers verwacht vanwege het Geloofsfeest dat van 8 tot en met 17 mei wordt gehouden, ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van het Bisdom van ‘s Hertogenbosch.

De Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch geniet grote bekendheid. Aan het dertiende-eeuwse beeld van Maria met het kindje Jezus op de arm worden wonderbaarlijke krachten toegeschreven. Het trekt jaarlijks vele pelgrims uit alle delen van Europa en vormt al meer dan zes eeuwen het brandpunt van een sterke Mariadevotie.

De Broederschap van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch zorgt voor de verering van Maria en stelt in nauw overleg met de parochie Sint-Jan en de pastores de sfeervolle diensten samen. Dit jaar gebeurt dat rond het thema ‘Zij gelooft in ons’.

Bidtocht
Tijdens de Meimaand is er iedere zaterdagavond om 19.00 uur een speciale Mariaviering en op zondag om 7.00, 8.30, 10.15 en 12.00 uur. Bij nagenoeg alle diensten zijn koren uit de provincie Noord-Brabant en Gilden van de Kring Maasland aanwezig om de vieringen extra luister bij te zetten.

Op zondag 10 mei trekt om 19.00 uur ’s avonds de aloude bidtocht door de straten van ’s Hertogenbosch. Het Mariabeeld wordt dan in processie door de straten gedragen.

Op zondag 31 mei (Pinksteren) is om 10.15 uur de sluiting van de Meimaand, waarbij bisschop A. Hurkmans weer voorgaat.

Over de Broederschap
Het beeld van de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch wordt sinds circa 1380 vereerd in de Kathedrale Basiliek van Sint-Jan. De Broederschap van Onze Lieve vrouw van Den Bosch stelt zich sindsdien tot doel die verering van Maria te bevorderen.

In 1629 - na de val van Den Bosch - is de Zoete Lieve Vrouw uitgeweken naar Brussel, waar zij tot 1853 verbleef. De Broederschap heeft haar activiteiten toen tijdelijk moeten stoppen. In 1836 echter werd zij opnieuw opgericht met als direct doel: een zo snel mogelijke terugkomst van de Zoete Moeder te bewerkstelligen. Dat gebeurde in 1853 en zo kon de Broederschap opnieuw starten met het bevorderen van de Mariaverering.
Sindsdien bezoeken velen door het jaar heen de Mariakapel waar zij door gebed, steun en vertrouwen vinden.

info
locatieSt. Janskathedraal
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl