Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneervrijdag 10 juli 2009    Evangelie van 2009-07-10
 titelOp bedevaart naar Brielle
beschrijvingVanuit de Amsterdamse Nicolaasparochie wordt vrijdag 10 juli een bedevaart gehouden naar Brielle, waar op 9 juli 1572 negentien katholieke geestelijken stierven voor hun geloof. In 1867 zijn deze martelaren heilig verklaard. Vele kerken in ons bisdom zijn aan hen toegewijd. De bedevaart zal een reis zijn van bezinning en gebed.

Programma
Onze bedevaart op 10 juli start in de kapel van de Nicolaaskerk die is toegewijd aan de martelaren van Gorcum. Hier zie je een afbeelding van Nicolaes Poppel, afgebeeld met monstrans en palmtak, symbolen van geloof in de eucharistie en het martelaarschap. Om 8.30 uur bidden we hier het ochtendgebed. Daarna zullen we om 9.00 uur met de bus op weg gaan naar Gorcum waar we na het nuttigen van koffie/thee met gebak de kerk zullen bezoeken waar de martelaren de eucharistie hebben gevierd.

Van daaruit gaan we op weg naar Dordrecht, waar ook de martelaren een tussenstop hebben gemaakt toen ze naar Den Brielle werden afgevoerd. Hier zullen we een eenvoudige lunch gebruiken. Daarna zullen we op weg gaan naar Den Brielle waar we na een korte processie de eucharistie zullen vieren met mgr. Joop Stam. Na een kopje koffie of thee zullen we de terugreis naar Amsterdam aanvaarden waar we om 19.00 uur zullen aankomen en de dag zullen afsluiten in de Nicolaaskerk. .

Een religieuze geschiedenis
De geschiedenis van de martelaren van Gorcum speelde zich af tijdens de opstand van de Hollanders tegen Spanje. Een strijd voor onafhankelijkheid, waar ‘religieuze gevoeligheden’ bijkwamen. De beeldenstorm raasde door het land. Op 1 april 1572 was Brielle, door de watergeuzen ingenomen. Alles wat katholiek was kreeg een ‘Spaans stempel’, vooral de clerus moest het ontgelden. In juli van dat jaar werd de pastoor van Gorcum, Leonardus Vechel, met achttien andere geestelijken door de geuzen op een mosselschuit gezet naar Den Brielle. In de nacht van 9 juli 1572 werden zij naar de Rugge, een verlaten klooster gebracht. Daar werden zij, aan de balken van een turfschuur, opgehangen. Tegen het bevel van Willem van Oranje! Er is veel over de Martelaren van Gorcum bekend, alle hun namen met geboortejaar, want er waren getuigen die alles opgeschreven hadden.

Praktische informatie
Op vrijdag 10 juli 2009 gaan we op bedevaart. Om 8.30 uur beginnen we in de Nicolaaskerk met een ochtendgebed. Om 19.00 uur eindigen we daar met een avondgebed. De kosten zijn: € 35,- per persoon inclusief koffie/thee, gebak en lunch.

Opgeven voor 1 mei 2009 bij: diaken Eugene Brussee ebrussee@chello.nl telefoon (020) 3307837 of Thom Breukel th.breukel@chello.nl telefoon (020) 6762685.

infoDiaken Eugene Brussee
ebrussee@chello.nl
(020) 330 78 37

Thom Breukel
th.breukel@chello.nl
(020) 6762685.
locatie
plaatsDen Brielle (Zuid-Holland)
postcode32
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl