Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 19 mei 2009    Evangelie van 2009-05-19
 titelLezing 'Christus in de westerse kunst'
beschrijvingIn Bezinningscentrum Abdij Herkenrode vindt dinsdag 19 mei een lezing plaats met als thema 'In de handen van mensen. Christus in de westerse kunst' door Peter Schmidt prof. dr.

In de loop der eeuwen is Christus op ontelbare wijzen afgebeeld. Alle belangrijke stijlperioden hebben hun weerslag gehad op de manier waarop kunstenaars de figuur van Christus hebben weergegeven, te beginnen met de vroegchristelijke catacomben.

Aan de hand van hoogtepunten uit de westerse kunst, illustreert Peter Schmidt de evolutie van Christusbeelden door de eeuwen heen en de samenhang tussen de religieuze kunstwerken en de algemene cultuur. Is er ook in de hedendaagse kunst nog ruimte voor Christus en waarvan kan Hij symbool zijn in een tijd die het zo moeilijk heeft om in God te geloven?

De genuanceerde theologische visie en het fenomenaal kunsthistorisch inzicht van de inleider kunnen ons beter doen begrijpen hoe mensen eeuwenlang in kunst en cultuur antwoord hebben gegeven op de cruciale vraag “Wie is die Man?”.

Peter Schmidt, dr. theologie, is docent aan de K.U.Leuven en lid van de Europese Academie voor Wetenschappen en Kunsten (Wenen). Hij is auteur van boeken en artikels over theologie, exegese, kunst en cultuur en is een veelgevraagd spreker. Hij schreef o.m. het monumentale boek ‘In de handen van mensen. 2000 jaar Christus in Kunst en Cultuur’.

Deze themadag richt zich tot ieder die interesse heeft of meer inzicht wenst in de relatie tussen Christusbeelden en de algemene cultuur door de eeuwen heen.
Voorkennis is niet vereist.

Datum: dinsdag 19 mei van 10 tot 16.30 uur (onthaal vanaf 9.30 uur)
Kostprijs: 30 euro incl. warm middagmaal en 2x koffiepauze

info011/22 12 33
herkenrode.abdij.bezinningscentrum@skynet.be www.bezinningscentrumherkenrode.be
locatieAbdij Herkenrode
plaatsHerkenrode (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl