Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Festiviteit
festiviteit
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 9 t/m zondag 10 mei 2009    Evangelie van 2009-05-09
 titelStart jubileumjaar met vuurboot
beschrijvingHet 450-jarig jubileum van het bisdom Roermond wordt op 9 en 10 mei geopend met een tocht van een speciale ‘vuurboot’ over de Maas en een pontificale eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. De boot doorkruist dat weekeinde het bisdom letterlijk van zuid naar noord. Bij de start van de tocht ontsteekt bisschop Frans Wiertz op het dak van de boot een groot vuur, dat tijdens de hele tocht blijft branden. De boot vertrekt op zaterdag 9 mei om 10.00 uur in Eijsden en komt op zondagavond rond 20.00 uur in Mook aan. Onderweg wordt op diverse plaatsen aangemeerd.

De tocht symboliseert hoe het vuur van het geloof zich in de loop van de eeuwen door Limburg heeft verspreid. Bij de halteplaatsen wordt met een fakkel een vlam van het vuur afgenomen en overgedragen aan de parochie op de wal, die het op haar beurt weer kan doorgeven aan parochies in de omgeving. In een aantal plaatsen vindt na de aankomst van de boot en de overhandiging van het vuur een korte processie of gebedsdienst plaats. Het bisdom wil op die manier zoveel mogelijk parochies bij het 450-jarig jubileum betrekken.

Parochies die niet langs de Maas liggen en ook niet bij een van de halteplaatsen aanwezig kunnen zijn, zijn van harte uitgenodigd om op zondagmorgen een of meer afgevaardigden naar de openingsviering in Roermond te sturen. Na afloop van die pontificale eucharistieviering krijgen alle aanwezige parochies een noveenkaars overhandigd, die aan het jubileumvuur is aangestoken.

Nadat Mgr. Wiertz het vuur op zaterdag 9 mei heeft ontstoken en gezegend, vertrekt de boot om 10.00 uur vanuit Eijsden. De bisschop vaart vervolgens het eerste deel van de tocht zelf mee tot aan Maastricht, waar het vuur tijdens een korte ceremonie wordt overhandig en vervolgens in processie naar de Sint Servaasbasiliek wordt gebracht. De boot vaart vervolgens door naar Schipperskerk en zal ’s middags rond 16.15 uur in de haven van Maasbracht aankomen.

Op zondag 10 mei zet de vuurboot rond 8.30 uur koers richting Roermond, waar hij rond 10.00 uur zal aanmeren bij de jachthaven in de Voorstad Sint Jacob. Daar wordt het vuur overgenomen door vier historische figuren, die een belangrijke rol gespeeld hebben in de kerstening van Limburg: Sint Servaas (eerste bisschop van Maastricht), Sint Willibrord (patroon van de Nederlandse kerk), Lindanus (eerste bisschop van Roermond) en Paredis (eerste bisschop van het tweede bisdom Roermond). Samen met de huidige bisschop van Roermond en alle aanwezige priesters en diakens brengen zij het vuur in processie naar de Sint Christoffelkathedraal, waar aansluitend het jubileumjaar met pontificale eucharistieviering wordt geopend. De eucharistieviering - waarvoor ook een groot aantal kerkelijke en wereldlijke hoogwaardigheidsbekleders is uitgenodigd - begint om 10.30 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Intussen vaart de ‘vuurboot’ door naar de volgende halteplaats op de route: Kessel, Blerick en Broekhuizen. Als alles volgens planning verloopt, komt de boot rond 20.00 uur in Mook aan, waar bisschop Wiertz ook weer aanwezig zal zijn om de tocht af te sluiten.

Tijden tocht vuurboot

Op zaterdag 9 mei om 10.00 uur vertrek vanuit Eijsden, om 10.45 uur aankomst Maastricht, om 14.15 uur aankomst Schipperskerk, om 16.15 uur aankomst Maasbracht. Op zondag 10 mei om 8.30 uur vertrek Maasbracht, 10.00 uur aankomst Roermond, 12.00 uur aankomst Kessel, 14.00 uur aankomst Blerick, 15.45 uur aankomst Broekhuizen, 20.00 uur aankomst Mook. Genoemde tijdstippen zijn onder voorbehoud.

Meer informatie over het jubileumjaar is verkrijgbaar bij het speciale projectbureau dat belast is met de organisatie van het jubileumjaar en te bereiken is via (0475) 386 879 of 450jaar@bisdom-roermond.nl

info(0475) 386 879
450jaar@bisdom-roermond.nl
organisatieBisdom Roermond
locatiediverse
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl