Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 13 juni 2009    Evangelie van 2009-06-13
(Heilige Antonius van Padua)
 titelKerken voor mensen
beschrijvingHet kerkelijk erfgoed staat de jongste jaren volop in de belangstelling. In een klimaat van voortschrijdende secularisering ontspint zich een breed maatschappelijk debat over de toekomst van de vele kerk- en kloostergebouwen die Vlaanderen rijk is. Vooral de problematiek van hun behoud en beheer is brandend actueel en leidt tot levendige discussies. Vele kerken hebben immers een historische, architecturale of stedenbouwkundige waarde. Een kerkgebouw is echter nog veel meer: een cultusgebouw bestemd en ingericht voor liturgie en gebed, een plaats voor samenkomst en bezinning. Oud of jong, monumentaal of bescheiden, het gebouw heeft zijn rol in het sociale weefsel van de lokale gemeenschap.

Over de veelzijdige problematiek van (her)bestemming, (mede)gebruik en toegankelijkheid houdt het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) een reflectiedag. “Kerken voor mensen” wil het debat over de toekomst van kerkgebouwen op gang trekken vanuit de diepere betekenis, eigenheid en symboolwaarde van het kerkgebouw zelf en vanuit een bredere maatschappelijke en sociologische benadering. De reflectiedag vraagt ook aandacht voor de kwaliteitsvolle omgang met het kerkgebouw en voor een grotere publieke openstelling, met respect voor de identiteit en de ‘levende’ waarden van het kerkgebouw. Die benadering sluit ook aan bij een aantal nieuwe tendensen in de internationale monumentenzorg.

“Kerken voor mensen” vindt plaats op zaterdag 13 juni in de Universiteitshallen van de K.U.Leuven. Voor alle informatie, programma en inschrijvingen kunt u terecht bij CRKC, Abdij van Park 7, 3001 Heverlee; 016/40 60 73; info@crkc.be ; www.crkc.be.

infoCRKC
Abdij van Park 7
3001 Heverlee
016/40 60 73
info@crkc.be
www.crkc.be
locatieUniversiteitshallen van de K.U.Leuven
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl