Vandaag is zaterdag 10 augustus  

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerdonderdag 28 mei t/m zondag 25 oktober 2009    Evangelie van 2009-05-28
 titelExpo 'Over het hoofd gezien'
beschrijving

Recent gevonden beelden van een joodse familie, 1940-1945

Tijdens de verbouwing van een huis in het Drentse dorp Tynaarlo in de zomer van 2005 worden meer dan zeventig foto’s, documenten en brieven gevonden uit de periode 1940-1945 en daarvoor, van de families Van Dam-Serphos en Kater-van Dam. Ze geven een ontroerend beeld van een joodse familie, waarvan veel leden op uiteenlopende manieren en ver van elkaar verwijderd de oorlog hebben weten te overleven. Hoe dit materiaal in dit huis terecht is gekomen is nog steeds een raadsel. De eigenaars zoeken contact met de families Van Dam en Kater. In overleg met hen en met de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren wordt al snel besloten dat deze pas gerestaureerde sjoel in Zuidlaren, vlakbij Tynaarlo, bij uitstek de plaats is waar de vondst wereldkundig kan worden gemaakt middels een expositie met bijbehorende publicatie.

De tentoonstelling wordt geopend op 28 mei 2009. Op deze dag is het 125 jaar geleden dat de synagoge in gebruik genomen werd. De expositie duurt tot 25 oktober 2009, is gratis toegankelijk op zondag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 14.00 - 17.00 uur en voor groepen op afspraak. Het adres is: Zuiderstraat 1. Het ligt in de bedoeling dat er jaarlijks in deze sjoel een expositie over een aspect van het jodendom gehouden wordt. Voor volgend jaar wordt gedacht aan een tentoonstelling van prentbriefkaarten uit de mediene, die deel uitmaken van de collectie Van Velzen van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. De prentbriefkaarten geven een beeld van het vooroorlogse joodse leven in de provincie in Nederland.

info

www.synagogezuidlaren.nl

locatieSynagoge
plaatsZuid-Laren (Utrecht)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl