Vandaag is zondag 24 november
Christus Koning
 

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerwoensdag 1 juli t/m zondag 1 november 2009    Evangelie van 2009-07-01
 titelExpo 'Dorestad, wereldstad in de ME'
beschrijving

Wie denkt dat de Middeleeuwen saai en donker waren, heeft het mis. Dorestad, gelegen op de plek van het huidige Wijk bij Duurstede, was rond het jaar 800 een stad die bruiste van de activiteiten en waar het wemelde van de handelaren en vaklieden. In het levendige decor van de nieuwe familie-tentoonstelling ‘Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen’ (17 april t/m 1 november 2009) kan jong en oud kennismaken met het leven in deze middeleeuwse havenplaats. Archeologische vondsten, spellen en een speurroute staan garant voor een avontuurlijke ontdekkingstocht voor het hele gezin.

Zo’n 1200 jaar geleden groeide het dorpje Dorestad, gelegen langs de Kromme Rijn, uit tot een bloeiende handelsstad. Er woonden vele rijke koopmannen, scheepslui en ambachtslieden. Luxe goederen als edelstenen, zwaarden, glaswerk, wijn en barnsteen gingen van hand tot hand. De bloei van Dorestad was van korte duur. De stad verzwakte na tientallen plunderingen door de Vikingen, een lang gevecht tegen de rivier en het ontbreken van politieke bescherming. Aan het einde van de negende eeuw was Dorestad van de kaart verdwenen, om pas in 1842 herontdekt te worden.

In ‘Dorestad. Wereldstad in de Middeleeuwen’ komt de dynamiek van de handelsplaats opnieuw tot leven in twee tentoonstellingszalen. Het verhaal over de stadsbewoners en de handelsgeest in de Vroege Middeleeuwen wordt geïllustreerd door honderden archeologische voorwerpen. Een ‘schatkamer’ met zeldzame kerkschatten en sieraden, waaronder de ‘fibula van Dorestad’ van goud en edelstenen, geeft een indruk van de rijkdom van de stad. Naast luxe artikelen zoals glaswerk, gouden munten en bijzondere handschriften, zijn eenvoudige gebruiksvoorwerpen te zien zoals gereedschappen, voorraadvaten, wapens en een wollen want. Projecties van voorbijschuivende gestaltes op gestileerde huisjes en aanlegsteigers en geluiden verlevendigen de decors van de haven in een zomerse setting en de stad in wintersfeer.

Voor kinderen is er van alles te beleven. Ze kunnen een munt ontwerpen, een gebroken vaas restaureren, puzzelen en aan de slag met een middeleeuws zwaard en gereedschap van archeologen. Voor jong en oud is er een o.a. Viking-spel van spellenuitgever 999 Games, een speurroute, familierondleidingen, lezingen, een ‘Ontwerp een nieuwe fibula van Dorestad’-wedstrijd, activiteiten tijdens schoolvakanties en een Middeleeuwen-assortiment in de Museumshop. Voor de hoogste klassen van het basisonderwijs en de brugklas van het voortgezet onderwijs is er een speciaal scholenprogramma. Het volledige activiteitenaanbod staat vanaf 10 april op www.rmo.nl .

Ook recent onderzoek komt aan bod. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten maakten archeologische illustratoren nieuwe schoolplaten, als opvolgers van de voor de oudere generatie bekende plaat ‘De Noormannen voor Dorestad’ van J.H. Isings uit 1927. Tijdens het internationale congres ‘Dorestad in an international Framework’ (24 t/m 27 juni 2009) zullen wetenschappers en liefhebbers met elkaar van gedachten wisselen over de nieuwe onderzoeksgegevens.

info

www.rmo.nl
info@rmo.nl
(071) 516 31 63

locatieRijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28,
plaatsLeiden (Zuid-Holland)
postcode23
bisdomRotterdam
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl