Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Expositie
expositie
wanneerzaterdag 1 augustus t/m woensdag 30 september 2009    Evangelie van 2009-08-01
 titelExpositie Norbertijnenabdij van Park
beschrijving

De norbertijnenabdij van Park in Leuven-Heverlee is één van de best bewaarde oude abdijcomplexen in België en Nederland. De abdij werd gesticht in 1129 en bestaat nu nog. In samenspraak met de norbertijnen startte enkele jaren geleden een restauratie- en herbestemmingscampagne voor het geheel. De stad nam het domein in erfpacht in 2003. Tegelijk werd het museum Abdij van Park opgericht.

Dit museum zal de komende jaren uitgroeien tot hét Museum voor alles wat met religieuze kunst in Vlaanderen te maken heeft. Eerstdaags op dinsdag 24 maart 2009 opent de eerste module van het museum zijn deuren. Deze module, gewijd aan de norbertijnen en de abdij van Park zelf, staat opgesteld in het recent gerestaureerde Spreekhuis.

Dit Spreekhuis, een gebouw uit 1718, wordt het vertrekpunt voor abdij- en domeinbezoeken. Het zal de draaischijf worden van het erfgoedtoerisme in de abdij. Er komen een bookshop en een infobalie. De audiogidsen van het historisch interpretatiepad van het domein zullen er verdeeld worden.

Aan de hand van een uitgelezen selectie van de kunstcollectie van de abdij van Park wordt het boeiende verhaal geschetst van negen eeuwen norbertijnen in de abdij van Park. Een maquette in 3d vertelt de geschiedenis van de abdijgebouwen. In de historische kelder onder het abtskwartier kunt u een kortfilm gaan bekijken over het leven van Norbertus. De heilige Norbertus was een belangrijk kerkhervormer en ordestichter die leefde in de 12de eeuw. Precies dit jaar 2009 vieren we zijn 875ste overlijdensjaar. In een leeshoek op de zolderverdieping kan u kennismaken met het 17de-eeuwse kaartboek van de abdij. Dit monumentale boekwerk bevat meer dan 100 kaarten met de neerslag van het domeinbezit van de abdij. Tientallen hoeven, pastorieën, kerken, molens en dorpskernen passeren de revue. Via een touchscreen kan de bezoeker digitaal bladeren in dit historische topstuk en tegelijk aan de hand van hedendaagse foto’s de evolutie van dorp en landschap doorheen de eeuwen bekijken.

Info
Museum Abdij van Park
Abdij van Park 7
3001 Heverlee

Open
Vanaf 27 maart 2009
1 april - 30 september
Woensdag 10 - 17 uur
Donderdag 10 - 17 uur
Vrijdag 10 - 17 uur
Zaterdag 10 - 17 uur (op afspraak)
Zondag 10 - 17 uur
Maandag en dinsdag: gesloten
Scholen kunnen langskomen op afspraak van dinsdag t.e.m. donderdag

1 Oktober - 31 maart
Vrijdag 10 - 17 uur
Zaterdag 10 - 17 uur (op afspraak)
Maandag tot donderdag: Gesloten
Scholen kunnen langskomen op afspraak van dinsdag t.e.m. donderdag

info

016/ 40 01 51
Fax 016/ 40 88 68
museumparkabdij@skynet.be

locatieMuseum Abdij van Park, Abdij van Park 7, 3001
plaatsHeverlee (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl