Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 16 t/m zondag 24 mei 2009    Evangelie van 2009-05-16
 titelInternationaal Gregoriaans Festival
beschrijvingVan 16 tot en met 24 mei vindt in Watou het Internationaal Gregoriaans festival plaats, die dit jaar met de tiende editie haar eerste jubileum viert. Het Festival groeide in een periode van bijna dertig jaar uit van een regionale zangersdag tot het belangrijkste gregoriaans koortreffen ter wereld.

In 2009 zullen 24 schola's uit Noord-, Zuid-, Oost-, en West-
Europa, uit het Verre Oosten en uit Noord- en Zuid-Amerika aan het Festival deelnemen.

Het Festival 2009 kent een voorprogramma op 16 en 17 mei en een sterke regionale spreiding met activiteiten in Poperinge, Veurne, Boëseghem (Frans-Vlaanderen), Wervik en Watou.
De kern van het Festival situeert zich rond vier hoofdaudities in Watou met als thema ”Imitatio Christi” of de ”Navolging van Christus”.

Tijdens de avondconcerten wordt het accent meer gelegd op uiteenlopende invalshoeken binnen het gregoriaans repertoire. Een veelheid aan ontwikkelingen krijgen we hierbij te horen : Scandinavische tradities uit Trondheim, een liturgisch drama uit Hongarije, een
kerkwijdingsofficie uit Oostenrijk, een bloemlezing uit het Hooglied, sologezangen uit het Ambrosiaans repertoire en hedendaagse
gebracht na het zingen van het overeenstemmend gregoriaans basiswerk.

Workshop
Bij iedere editie worden nieuwe inzichten inzake wetenschappelijk onderzoek gepresenteerd tijdens een colloquium. Het thema dit jaar is “Het gregoriaans repertoir en de interpretatieervan vanuit een muziekfenomenologisch perspectief” en de leiding ligt in handen van Prof. Eugeen Liven d’Abelardo i.s.m. de Duitstalige sectie van de AISCGre (Associazione Internazionale Studi di Canto Gregoriano, Berlin).
De studentenschola Kunstuniversität Graz (Oostenrijk) en Hartkeriana (Amsterdam) o.l.v. Adrija Cepaitè staan in voor de praktijkvoorbeelden.
De werktalen zijn Engels en Nederlands.

Aan de hand van werkanalyses zal worden achterhaald hoe gregoriaanse “componisten” hun gezangen hebben gestructureerd en geredigeerd door de eeuwen heen. Deze workshop staat open voor zowel koorzangers, scholadirigenten als musicologen.

infoInternationaal Gregoriaans Festival van Watou,
Bernard Deheegher,
Moenaardestraat 20,
8978 Watou
bernard.deheegher@telenet.be
057/38 82 67
www.festivalwatou.be
locatiediverse
plaatsWatou (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl