Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 5 september 2009    Evangelie van 2009-09-05
 titelOpenstelling Adventskerk
beschrijvingMet ingang van zaterdag 4 april zal de Adventskerk in Alphen aan den Rijn haar deuren weer open stellen voor belangstellenden en wel op elke eerste zaterdag van de maanden april t/m september (+ Openmonumentendag op 12/9).

Vanaf 11.00 uur zijn er dan rondleidingen in dit beeldbepalende monument uit 1922 met de vele Jugendstil-elementen, herinnerend aan de tijd van Berlage. Ook worden wisselende tentoonstellingen gepresenteerd in de vitrinekast en tussen 12.30 en 13.00 uur hoort u een gratis lunchconcert op het orgel door de vaste organist Simon Stelling. Aan het einde van de dag speelt hij dan om 16.00 uur een inloopconcert tot 16.30 uur.

Niet alleen het gebouw zelf maar ook de plek waar het staat heeft grote historische waarde. Tijdens de werkzaamheden voor het nieuwe Alphense stadshart zijn hier immers veel Romeinse vondsten gedaan. Sinds ongeveer de 13e eeuw heeft op deze locatie altijd het religieuze leven van Alphen geklopt. In 1619 viel de uit die tijd stammende dorpskerk aan brand ten prooi.

Delen hiervan werden echter weer opgenomen in het nieuwe gebouw, dat op zijn beurt in 1916 (let op de jaartallen!) als gevolg van loodgieterswerkzaamheden door brand werd verwoest. Het duurde echter tot 1920 voordat architect W.Ch. Kuijper de opdracht voor de bouw van de huidige Adventskerk ontving.

Het gebouw in rode baksteen heeft de grondvorm van een Grieks kruis met op elk van de vier gevels een 8 meter hoog rondboogvenster met glas-in-lood. In de 40 meter hoge toren zijn 2 luidklokken en een carillon van 45 klokken dat wekelijks bespeeld wordt. Eén van deze klokken fungeert als 3e luidklok.

Het pneumatische orgel (1923) werd gebouw door de firma Steinmeyer uit

info(0172) 475 265
www.adventskerk.info
www.orgelcommissiealphen.nl
locatieAdventskerk, Julianastraat 69
plaatsAlphen a/d Rijn (Zuid-Holland)
postcode24
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl