Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Opus Dei

Opus Dei

Website E-mail

Personele prelatuur van de katholieke Kerk die gewone leken helpt de heiligheid na te streven in hun dagelijkse bezigheden, in het bijzonder door hun werk, gesticht in 1928 door Jozefmaria Escrivá

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 19 april 2009    Evangelie van 2009-04-19
(Goddelijke Barmhartigheid / Beloken Pasen / Heilige Leo)
 titelGezinsdag over Huwelijk en Gezin
beschrijvingHuwelijk en gezin in een veranderende wereld
Over trouw en vertrouwen in het leven van elke dag

Dr. Antoon Hoogveld

In een woelige wereld vormt het gezin voor de meeste mensen nog steeds de wezenlijke sociale groep, een samenleving in het klein. Het gezin is echter meer dan een beschutte plek waarin de kinderen geboren worden en opgroeien. Het is een levensvorm die meer dan ooit van onschatbaar belang is voor de toekomst van de samenle-ving, en allerminst een achterhaald instituut.

De Kerk zegt: ’’Door man en vrouw te scheppen heeft God het menselijk gezin ingesteld. De leden van het gezin zijn personen met eenzelfde menselijke waardigheid. Omwille van het algemeen welzijn van de gezinsleden en van de samenleving is met het begrip gezin een veelheid van verantwoordelijkheden, rechten en plichten verbonden”.

In de lezing wordt ingegaan op de duurzame verantwoordelijkheid van de echtgenoten voor elkaar en voor hun kinderen. Het gezin kan niet los worden gezien van het huwelijk: het gaat niet alleen om het opvoeden van kinderen maar ook om de zorg van man en vrouw voor elkaar.

Het traditionele huwelijk en gezin staan tegenwoordig in een sterk veranderende maatschappelijke context en zijn onderhevig aan nieu-we vormen van druk. Zo zijn er grote aantallen nieuwkomers met wezenlijk andere opvattingen inzake opvoeding. Voorts wordt in de massamedia het belang van huwelijk en gezin vaak gerelativeerd. Vrouwen zijn meer dan vroeger werkzaam buiten het gezin, waaraan problemen verbonden zijn als kinderopvang en fiscaliteit. Hierdoor zijn nieuwe knelpunten ontstaan maar ook nieuwe mogelijkheden.

Uitgangspunt is dat het gezin geen geïsoleerde gemeenschap is, ach-ter een gesloten deur, maar onderdeel van de wijdere samenleving, en daar een onmisbare bijdrage aan levert.

Antoon Hoogveld (67) was als hoofddocent antropologie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is 43 jaar met Ans ge-trouwd, vader van drie kinderen en grootvader van vijf kleinkin-deren.

Programma
10.30 uurontvangst
11.00 uurgelegenheid om de H. Mis bij te wonen
11.45 uurkoffie
12.00 uurDr. Antoon Hoogveld
Huwelijk en gezin in een veranderende wereld
13.00 uurgeheel verzorgde lunch
14.00 uurworkshops
15.00 uurafsluiting van de dag met thee

Kinderen kunnen van 11.45 tot 15.00 uur deelnemen aan een gevarieerd programma.

Voor de baby’s is er vanaf 11 uur aparte opvang.

Aanmelding
We stellen een tijdige reactie zeer op prijs.
U kunt zich aanmelden bij de familie Pouw, of een e-mail sturen naar gezin@soka.nl
Voor de organisatie van het kinderprogramma ontvangen we graag de naam en de leeftijd van de kinderen.

Kosten
Volwassenen € 13,50
Kinderen € 3,-
Max. bedrag per gezin € 35,-

Betaling
Postbank 5157514 t.n.v.
Stichting SOKA, Amsterdam
Betaling kan ook ter plaatse

infoContactpersonen
Pieter en Rita Pouw-Bahlmann
Juliana van Stolberglaan 31, 1412 BE Naarden
(035) 694 63 50
organisatieOpus Dei
locatieConferentieoord Zonnewende, Tilburgseweg 54, 5066BV
plaatsMoergestel (Noord-Brabant)
postcode50
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl