Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneerzaterdag 6 maart 2004    Evangelie van 2004-03-06
 titelDe Heilige Kruisweg
beschrijvingBiddend gedeelte
In de veertigdagentijd, de grote voorbereiding op het christelijke Paasfeest, maken we in de Heikese kerk zes maal de klassieke gang van de kruisweg; de weg die Christus is gegaan van het paleis van Pontius Pilatus naar de Kalvarieberg waar Hij werd gekruisigd.

Hoe gaat dat? Na het kruisteken is er een gebed om zegen voor de kruisweg. In toog en superplie gaat de priester met de aanwezigen van statie naar statie. Iemand draagt een flambouw. We knielen neer bij iedere statie en bidden een formule. Dan is er een korte meditatie, gevolgd door een Onze Vader of een Weesgegroet. Dat wordt afgesloten met een gezamenlijke bede en zo gaat de groep verder.

Kunstzinnig gedeelte
Voorafgaand is er een kunsthistorische beschouwing van beroemde kruiswegvoorstellingen uit de loop der eeuwen. Respectievelijk komen aan bod: Giotto, Servaes, Aad de Haas, Grunewald, Jeroen Bosch Passolini en het thema PIETA met o.a. Paul van Dongen (Tilburgse School).

Hoe gaat dat? Op een schildersezel staat een kopie van een kunstwerk, bij het Maria-altaar. We beschouwen de afbeelding en krijgen diepere uitleg over de bijzonderheid ervan. Er is gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Geen voorkennis is vereist.

Sociaal gedeelte
Het begint met een maaltijd van water en brood in informele sfeer. Water is leven en brood geeft kracht. Zo beleven we positief de oproep tot versobering die de veertigdagentijd kenmerkt. Tijdens het eten worden er eventueel filmbeelden vertoond of muziek ten gehore gebracht.

Hoe gaat dat? De maaltijd vindt plaats in de Franciscuskamer, links voor in de kerk. De kerk is open. Er staat ook een mandje waarin men een aalmoes kan doen voor een sloppenwijk in Nairobi. Het dient tevens ter bestrijding van de onkosten. Iedereen is welkom. Men kan ook aansluiten ná de maaltijd.

Programma
17.30 uur: maaltijd
18.00 uur: kunstbeschouwing
18.30 uur: kruisweg
19.00 uur: eucharistieviering

Data
28 februari
6 maart
13 maart
20 maart
27 maart
3 april

Wanneer u mee wilt eten, laat het even weten!

infoPastorie (013) 5423914
locatieHeikesekerk
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl