Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 25 februari t/m zondag 12 april 2009    Evangelie van 2009-02-25
(Aswoensdag)
 titelWeg van Passie
beschrijvingOnder het motto 'Weg van passie' ontvangt de Grote Kerk te Breda tussen 25 februari (Aswoensdag) en 12 april 2009 (Pasen) de veelbesproken Getekende Kruisweg (1919) van de Vlaamse expressionist Albert Servaes (1883-1966).

In dezelfde expositie tonen de kunstenaars Marc Dejonckheere, Marc Mulders en Caren van Heerwaarden hoe zij zich lieten inspireren door de eeuwige thematiek van het lijden.

De beroemde maar tegelijkertijd omstreden kruisweg van de Vlaamse kunstenaar Albert Servaes bestaat uit veertien afbeeldingen van het lijden van Jezus en zijn afkomstig uit de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. De staties zijn bijna een eeuw lang niet te zien geweest.

Het fel realistische karakter van de kruisweg viel in 1919 niet in goede aarde bij de Rooms-Katholieke Kerk. Rome sprak een veroordeling uit en de staties werden uit de openbaarheid verbannen. Na vele omzwervingen kwam de kruisweg in de jaren vijftig terecht in de abdij van Koningshoeven om na het opheffen van het kerkelijk verbod een plaats te krijgen in de kloostergang.

Omdat het in 2009 negentig jaar geleden is dat Servaes de kruiswegstaties vervaardigde, besloot de abdij de kunstwerken voor een breed publiek toegankelijk te maken. In de tentoonstelling in de Grote Kerk zal de kruisweg ook worden belicht als inspiratiebron voor dichters en beeldend kunstenaars.

Het werk van de Belgische dichter Marc Dejonckheere (1959) is daar een goed voorbeeld van. Hij combineerde veertien door hem gemaakte gedichten bij de kruisweg van Servaes met foto’s van opgegraven soldaten uit de Eerste Wereldoorlog op de slagvelden rond Ieper. Hierdoor wordt het realisme van Servaes nog sterker in woord en beeld.

Ook van de Tilburgse kunstenaar Marc Mulders, (winnaar van de titel “Mooiste kunstwerk van de afgelopen 50 jaar”) en die sterk door Servaes geïnspireerd is, verleent zijn medewerking aan de expositie: van hem zal een ‘pieta’ te zien zijn. En Caren van Herwaarden uit Amsterdam toont collages uit haar Troost-serie.

’Weg van passie' is te zien in de Grote Kerk van Breda van 25 februari tot en met 12 april 2009, op doordeweekse dagen van 10.00 - 17.00 uur en op zondagen van 13.00 - 17.00 uur. Toegangsprijs : € 3 p.p.

infowww.grotekerkbreda.nl
locatieDe Grote Kerk, Kerkplein 2
plaatsBreda (Noord-Brabant)
postcode48
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl