Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 25 februari t/m maandag 13 april 2009    Evangelie van 2009-02-25
(Aswoensdag)
 titelQuadragesima & Resurrectio
beschrijvingQuadragesima & Resurrectio is Latijn voor Veertigdagentijd en Opstanding. Tijdens de Veertigdagentijd staat in het Bijbels Museum het werk van beeldend kunstenares Erzsébet Baerveldt (Nijmegen, 1968) centraal.

De kunstenares verdiept zich in de manier waarop binnen religie met het leven en de dood wordt omgegaan. In deze tentoonstelling laat zij een selectie van beelden, tekeningen, foto’s en video zien waarin zij haar persoonlijke religieuze ontwikkeling verbindt met deze periode van bezinning en de opstanding van Christus.

De Veertigdagentijd is een periode van boete en inkeer, maar ook van leven en hoop. Baerveldt gebruikt in haar werk een belangrijk symbool voor mededogen dat thuishoort in deze periode, de Pietà. Het traditionele beeld van de moeder die haar overleden zoon in haar armen houdt, is volgens haar het laatste beeld van het wereldse, menselijk bestaan. De Pietà staat in haar werk voor de uiterste wanhoop van de mens, voordat er iets anders komt - de verrijzenis. Menselijk verdriet en machteloosheid worden in haar video en tekeningen schitterend verbeeld.

Ook staat het bronzen beeld Noli me tangere (‘Wil mij niet vasthouden’) tentoon, dat een verrezen maar nog niet openbare Christus toont.

In Baerveldts werk op deze tentoonstelling staat de vergankelijkheid centraal - alles gaat voorbij - maar ook de menselijke drang om te behouden en de zoektocht naar troost en verlichting.

Erzsébet Baerveldt studeerde zowel aan de Koninklijke Academie in Den Bosch als aan de Rijksacademie in Amsterdam en ontving diverse stipendia en beurzen. Haar werk werd in 1996 bekroond met de Charlotte Köhler prijs en in 2000 met de Vordemberge Goldenwart prijs. In vele binnen- en buitenlandse musea wordt haar werk getoond en aangekocht.

Instaprondleiding
Zaterdag 4 april: Instaprondleiding met een persoonlijke toelichting van kunstenares Erzsébet Baerveldt op haar werken in deze tijdelijke tentoonstelling.
Aanvang 12 en 15 uur.
Deelname gratis.

info(020) 6242436
www.bijbelsmuseum.nl
locatieBijbels Museum, Herengracht 366 - 368
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl