Vandaag is donderdag 17 oktober  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 1 maart t/m donderdag 9 april 2009    Evangelie van 2009-03-01
 titelTentoonstelling Kruisweg
beschrijvingTraditiegetrouw heeft Centrum de Kapel voor de komende veertigdagentijd een tentoonstelling rond de Kruisweg ingericht in het Colamgebouw.

De kruisweg, de verbeelding van de lijdensweg van Jezus in een soort 'stripverhaal', neemt in de katholieke traditie een grote plaats in. Aan het eind van de vorige eeuw taande de aandacht voor de kruisweg, maar hedendaagse kunstenaars, fotografen, dichters en auteurs proberen er een nieuwe betekenis aan te geven.

Zo haalt de kunstenaar Ignace Schretlen, die voor dit jaar is uitgenodigd, elementen uit de oorspronkelijke kruisweg en plaatst deze in het decor van onze samenleving. In zijn visie op de kruisweg ligt het accent op de thema’s van pijn en troost; bijbelse thema’s als de veroordeling en de verlossing laat hij buiten beschouwing. De expositie omvat circa twintig schilderwerken, foto’s en zeefdrukken, die verwijzen naar de kruisweg.

De opening van de tentoonstelling 'Kruisweg in nieuw perspectief' zal op zondagmiddag 1 maart om 15.00 uur worden verricht door rector Gé Janssens cssr. Tijdens deze bijeenkomst geeft Ignace Schretlen zelf een inleiding op de Kruisweg vanuit de traditie, en daarbij zijn persoonlijke visie.

Ignace Schretlen exposeerde op talrijke plaatsen. Museum Kempenland uit Eindhoven gaf ter gelegenheid van een van zijn exposities een publicatie uit waarin Schretlen als schrijver, beeldend kunstenaar en medicus wordt geportretteerd. Schretlen publiceerde onder pseudoniem en eigen naam meer dan vijftien bundels en boeken; bijna 20 jaar voerde hij met zijn echtgenote een huisartsenpraktijk in ‘s-Hertogenbosch. In 2008 werkte hij mee aan een aflevering van het IKON-programma ‘Het Vermoeden’.

De tentoonstelling is te bezichtigen in het Colamgebouw, Heinsbergerweg 2, Roermond van 2 maart tot en met 9 april. Openingstijden: maandag tot en met donderdag en op zondag 5 april, steeds van 14.00 tot 16.30 uur. Verder op afspraak. De toegang is vrij. Het is mogelijk het bezoek aan de tentoonstelling te combineren met een rondgang door het Kruiswegpark.

Voor meer informatie zie www.centrumdekapel.nl > Tentoonstellingen

infoCentrum de Kapel
Heinsbergerweg 2
6045 CH Roermond
(0475) 332 886
info@centrumdekapel.nl
www.centrumdekapel.nl
locatieCentrum de Kapel
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl