Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Den Bosch
(B Den Bosch)

Bisdom Den Bosch

Website E-mail

Postbus 1070
5200 BC Den Bosch

Parade 11
5211 KL Den Bosch

tel (073) 6125488
fax (073) 6136850

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 14 februari 2009    Evangelie van 2009-02-14
(Valentijnsdag)
 titelPresentatie van nieuwe dekens
beschrijvingZaterdag 14 februari, tijdens de eucharistieviering van 12.30 uur in de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch, worden de nieuwe dekens van het bisdom gepresenteerd. De benoemingen zijn het gevolg van de nieuwe dekenale indeling. Vrijdagavond worden op deze website de namen van de dekens bekendgemaakt.

De afgelopen tijd hebben de leden van de priesterraad en de oud-dekens ieder vijf namen van beoogde nieuwe dekens mogen aandragen, waarbij vaak dezelfde personen werden genoemd die ook voor kwamen op de lijst van de staf. Vervolgens zijn personen benaderd met de vraag of ze kandidaat-deken zouden willen zijn. Mgr. Hurkmans: “Met degenen die daar positief op geantwoord hebben is een uitgebreid voorgesprek gevoerd. Als laatste heb ik met de kandidaten gesproken en is er na overleg met de bisdomstaf een besluit genomen.”

De twaalf nieuwe dekens, die in de eerste plaats pastoor zijn, zullen samen met de bisschop en zijn staf het team gaan vormen dat de parochies in het bisdom ten dienste wil staan. “ Dat doen we onder het motto: ‘groeien in geloof, geloven in groei’. De nieuwe dekens krijgen een belangrijke rol in het contact met de parochies in hun regio, ze vormen de intermediaire schakel naar de bisdomstaf. Ook zullen ze geconsulteerd worden bij benoemingen.”

In iedere regio wordt begonnen met de vorming van één nieuwe parochie. De deken is daarbij betrokken. Dat kan hij zelf zijn indien hij de pastoor is van die nieuwe parochie of hij ondersteunt de pastoor van die nieuwe parochie. Dit proces duurt van 2009 t/m 2012. Daarna t/m het jaar 2020 zullen er uiteindelijk zo’n zestig nieuwe parochies in het bisdom gevormd zijn. Dit proces vraagt uiteraard tijd en gewenning en veel overleg met de betrokken parochies. Hierin speelt de nieuwe deken een belangrijke rol. Bisschop Hurkmans: “Het gaat niet alleen om een organisatorische verandering, maar vooral om een inhoudelijke. Hoe kunnen we de krachten zo bundelen, zodat er in de toekomst vitale parochies zijn? Parochies waar een goede catechese en diaconie is, waar de hele kerkelijke liturgie gevierd wordt en waar men jongeren, gezinnen en oudere gelovigen weet te bereiken.”

Op 17 april zal het bisdom haar beleidsplannen bekendmaken en de twaalf nieuwe parochies noemen waarmee gestart wordt.

infowww.bisdomdenbosch.nl/default.aspx?ref=1323\&class=item\&item=1879
organisatieBisdom Den Bosch
locatieSint-Janskathedraal
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl