Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 27 maart 2009    Evangelie van 2009-03-27
 titelStudiedag Dovenpastoraat
beschrijvingOp 27 maart 2009 organiseert het Centrum voor Praktische Theologie van de KU Leuven in samenwerking met ICF (International Catholic Foundation for the Service of Deaf Persons) een studiedag over Dovenpastoraat in de wereld van vandaag, met als titel ”Gemeenschap en Waardigheid”. Op deze studiedag zullen dove en horende mensen uit verschillende landen een voordracht geven over het Dovenpastoraat in hun land.

Datum: vrijdag 27 maart 2009
Tijd: 10 - 16 uur
Plaats: Kleine Aula (MTC 00.15)
Faculteit Godgeleerdheid
Sint‐Michielsstraat 6 Leuven

Inleiding
De boodschap van de kerk, het woord van God, komt niet altijd gemakkelijk over bij dove mensen. Horende mensen zoeken de reden daarvoor vaak in de moeite die dove mensen hebben met religieuze taal. Dove mensen zelf geven aan dat de reden meer moet worden gezocht in het verschil in wereld‐ en levensvisie tussen doven en
horenden. De christelijke boodschap is hun vaak gebracht op een wijze die doortrokken was van een wereldvisie die typisch is voor horenden. Daardoor konden doven de christelijke boodschap niet in relatie
brengen met hun eigen dagelijkse levenservaringen.

Op deze studiedag zullen verschillende sprekers, doven en horenden, vertellen hoe zij in hun pastorale werk trachten aan te sluiten bij het eigen levensgevoel van dove mensen. Dat levensgevoel wordt gekenmerkt door een behoefte aan vlotte communicatie en gemeenschap, en de overtuiging niet zozeer gehandicapt te als wel personen die net als ieder ander iets waardevols hebben te geven. Vanuit dit levensgevoel spreken dove mensen op een eigen wijze over God, geloof en kerk.

Er zullen op deze studiedag sprekers uit verschillende delen van West‐Europa zijn. Dat zal net als in alle transnationale contacten met doven een communicatief complexe situatie geven: verschillende gesproken talen en verschillende gebarentalen. De sprekers zullen hun voordracht in het gesproken Engels of de gebarentaal van hun land houden, terwijl simultaan in het gesproken Engels en op beeldscherm in schriftelijk Nederlands zal worden getolkt.

Programma

9.30 Onthaal
10.00 Opening door Prof. Marcel Broesterhuizen: “Faith in the Global Deaf Community” (Geloof in de Globale Dovengemeenschap)
10.15 Terrence O’Meara, uitvoerend voorzitter van ICF: “ICF, history, conferences, development” (ICF, geschiedenis, conferenties, ontwikkelingen)
11.00 Peter McDonough: “Discipleship in the Global Deaf Community” (Leerling van Christus zijn in de Globale Dovengemeenschap)
11.45 Mogelijkheid tot vragen stellen
12.00 Pauze
13.00 Mary O’Meara: “Deaf Pastoral Ministry in the Archdiocese of Washington” (Dovenpastoraat in het Aartsbisdom Washington, VS)
13.30 Frankie Berry: “Pastoral Ministry with the Deaf in Ireland (Dovenpastoraat in Ierland)
14.00 Maurice Buyens: “Catholic Deaf in Flanders: History, Religious Sign Language, New Evangelization (Katholieke Doven in Vlaanderen:
geschiedenis, religieuze Gebarentaal, nieuwe evangelisatie)
14.45 Pauze
15.00 Josef Rothkopf: “Catholic Deaf in Germany”
Maurice Buyens FC: “Catholic Deaf in Flanders”
(Katholieke Doven in Duitsland)
15.30 Forumdiscussie met alle sprekers
16.00 Conclusie en sluiting

Inschrijven kan online via www.theopraxis.eu of telefonisch (016
32 94 09). Gelieve bij de betaling duidelijk de gestructureerde mededeling 400/0002/47185 te vermelden. Bij betaling vanuit het
buitenland duidelijk 400/0002/47185 vóór elke andere
mededeling.

infoMarcel Broesterhuizen
0472/214931
Marcel.Broesterhuizen@theo.kuleuven.be
Academisch Centrum voor Praktische Theologie
www.theopraxis.eu
International Catholic Foundation (ICFI
www.icfdeafservice.org
locatieKleine Aula (MTC 00.15), Maria Theresiacollege, Sint‐Michielsstraat 6
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl