Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
Opus Dei

Opus Dei

Website E-mail

Personele prelatuur van de katholieke Kerk die gewone leken helpt de heiligheid na te streven in hun dagelijkse bezigheden, in het bijzonder door hun werk, gesticht in 1928 door Jozefmaria Escrivá

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 7 maart 2009    Evangelie van 2009-03-07
 titelSymposium Cultuur van Europa
beschrijvingSymposium Cultuur van Europa op zaterdag 7 maart 2009

De geschiedenis van Europa vertoont sinds de Oudheid een tendentie om de natuurlijke verbinding van christendom en geografisch-politieke omstandigheden om te zetten in een verenigd Europa. Is dit Europa in een ideaalconcept te vangen? Aan het eind van de 20e eeuw doet Europa opnieuw een poging zijn identiteit te codificeren. Na twee wereldoorlogen en in een intellectueel klimaat van gebrek aan filosofisch en cultureel zelfvertrouwen is dat een heroïsche poging. Zijn wij oud en vermoeid? Of zullen wij opnieuw levenskracht putten uit onze diepe, eerbiedwaardige wortels van de antieke beschavingen en het christendom? (JAEB)

Prof. dr. J.A.E. Bons geeft zijn visie over De idee Europa ervan uitgaande dat de wortels in de Grieks-Romeinse Oudheid en in de Joods-christelijke traditie liggen.
De culturele identiteit blijft een bron van inspiratie ook voor het verenigd Europa van nu in al zijn dimensies, maar wordt dit erkend?
Prof. dr. J.A.E. Bons is hoogleraar Geschiedenis van de Retorica aan de Universiteit van Amsterdam; sinds 1999 Fellow of University College Utrecht, Humanities Department (Classics and Literature) en universitair docent Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Utrecht.

Prof. jhr. dr. F.A.M. Alting von Geusau spreekt over Europa's Breekbaar Geweten.
Met Robert Schuman (1950) en Solidarnosc (1981) kwam het geweten in opstand tegen geweld en onderdrukking. Europa ging de weg van vrede en eenwording, maar het Europees geweten is heel breekbaar.
Prof. jhr. dr. F.A.M. Alting von Geusau is emeritus hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg en Leiden, emeritus hoogleraar Westelijke Samenwerking aan de Universiteit Leiden en sinds 2008 Professor of International Relations in the Advanced LLM program in International Law aan de Universiteit van Leiden.

Programma zaterdag 7 maart 2009

11.00 Ontvangst, inschrijving en koffie
11.30 Opening door mr. Edna Kavanagh
11.40 Prof.dr.J.A.E. Bons: De idee Europa.
Wortels, stam en vertakkingen van een cultuurideaal 13.00 Lunchbuffet
14.30 Prof. jhr. dr. F.A.M. Alting von Geusau:
Europa's Breekbaar Geweten
15.50 Afsluiting van het symposium en aansluitend Jubileumreceptie

infowww.soka.nl
aanmelding: e
organisatieOpus Dei
locatieConferentieoord Zonnewende Tilburgseweg 54, 5066 BV Moergestel
plaatsMoergestel (Noord-Brabant)
postcode50
doelgroepGezin Gezin
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl