Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzaterdag 31 januari 2009    Evangelie van 2009-01-31
(Heilige Don Bosco)
 titelLezing Filosofie van het kijken
beschrijvingTer gelegenheid van het verschijnen van hun boek Filosofie van het kijken geven Mieke Boon, filosoof aan de Universiteit Twente en Peter Henk Steenhuis, redacteur van Trouw, op 31 januari aanstaande twee lezingen in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Boon en Steenhuis hebben de lezers van Trouw vier jaar lang onderricht over de ‘filosofie van het kijken’. Tijdens de lezingen zullen zij met het publiek naar kunstwerken uit het museum kijken op de manier zoals zij dat de afgelopen jaren in de krant deden.

Museumbezoekers blijven gemiddeld negen seconden voor een schilderij staan. Veel te kort om er recht aan te doen. Kun je beter leren kijken? Langer, intensiever, met een ruimere blik? Jazeker, zo blijkt uit de gesprekken die journalist Peter Henk Steenhuis voerde met filosofe Mieke Boon. De aanpak van Boon en Steenhuis leidt tot vragen die je in de meeste kunstboeken niet aantreft. Vragen over kunst als meditatie, over aangeleerde gevoelens en ons romantische zelfbeeld, over balans en evenwicht, over de manier waarop we kijken en oordelen. Waarom worden we geraakt door een Mondriaan, Rembrandt of Vlaamse meester - of juist niet? In de lezing bespreken Peter Henk Steenhuis en Mieke Boon op dezelfde manier als in het boek Filosofie van het kijken een aantal werken uit het Rijksmuseum Twenthe. De lezing en het boek zijn een oefening om op verschillende manieren (filosofisch, historisch, ethisch, theologisch) te leren kijken. Niet alleen naar kunst, maar ook naar onszelf en naar de wereld om ons heen.

De tweede lezing in het Rijksmuseum Twenthe is tevens de officiële presentatie van het boek Filosofie van het kijken. Kunst in een ander perspectief. Het boek is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat.

Datum en tijd

zaterdag 31 januari 2009:

12.30 uur, lezing

13.30 uur, ontmoeting auteurs en mogelijkheid gesigneerd boek aan te schaffen

14.30 uur, lezing

15.45 uur, ontmoeting auteurs en mogelijkheid gesigneerd boek aan te schaffen

Prijs

De lezing is gratis. Wel gelden de normale entreetarieven van het Rijksmuseum Twenthe.

infowww.rijksmuseumtwenthe.nl
locatieRijksmuseum Twente, Lasondersingel 129-131
plaatsEnschede (Overijssel)
postcode75
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl