Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneervrijdag 17 april 2009    Evangelie van 2009-04-17
 titelVormen van zingeving op het web
beschrijvingIsidorusweb organiseert vrijdag 17 april haar eerste symposium: Internetspiritualiteit: vormen van zingeving op het web.

Prof. dr. Erik Borgman, prof.dr. ir. René Munnik (beiden Universiteit van Tilburg) en drs. Ineke Noomen (Erasmus Universiteit) geven duiding aan dit thema. Na de inleidingen volgt een debat onder leiding van theoloog Franck Ploum.

Hoe bewegen mensen zich op cyberspace op zoek naar religieuze beleving, zin zoeken en verdieping? Welke vormen van internetspiritualiteit (in christelijke context) zijn er, en ook: hoe kan de christelijke community die zingeving entameren of omarmen?

Of het nu gaat om online bedevaartreizen boeken, online labyrinthen lopen, virtuele tempels bezoeken, catechesecurssen volgen, chatten in een virtuele kathedraal, in eigen kring of interreligieus. Er zijn vele vormen van zingeving op het web die een eigen gedrag en eigen realiteit kennen. Iedereen is vertegenwoordigt: van het Vaticaan tot de protestantse kerken, cyberspacende joden, virtueel biddende boeddhisten of jonge chattende hindoes. Zowel institutioneel als ook individueel, driven by technology.

Onderzoek van het Pew Internet and American Life project gaf in 2004 aan dat tweederde van de Amerikaanse internetters zich op het web bezig houdt met religie. Het webgedrag varieert van zoeken naar religieuze inhoud, een digitaal kaarsje branden, een spirituele wenskaart versturen of het lezen van religieus nieuws. Onderzoekers van de universiteit van Keulen menen dat de behoefte naar religie en zingeving op het web groeit gelet op de enorme aantallen websites met levensbeschouwelijke inhoud. Iedereen kan zijn eigen levensovertuiging vinden op het web, of zingevende rituelen samenstellen met behulp van informatie op het web. Tijdens het symposium Internetspiritualiteit: vormen van zingeving op het web wordt hier uitgebreid op ingegaan.

Het symposium is op 17 april 2009 van 13.00 tot 16.00 uur en wordt gehouden in De Boskant, Fluwelen Burgwal 45 te Den Haag. De toegang bedraagt 10 euro.

infoIsidorusweb, Eric van den Berg
(06) 24 54 40 33
info@isidorusweb.nl
www.isidorusweb.nl
www.internetspiritualiteit.nl
locatieDe Boskant, Fluwelen Burgwal 45
plaatsDen Haag (Zuid-Holland)
postcode25
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl