Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerdonderdag 5 maart 2009    Evangelie van 2009-03-05
 titelProt. studiedag Russische Orthodoxie
beschrijvingIn het Protestants Landelijk Dienstencentrum in Utrecht wordt op donderdag 5 maart van 10.00 - 15.30 uur een studiedag gehouden over Spiritualiteit in de Russische Orthodoxie.

De Russisch-Orthodoxe kerk kent een rijke spirituele traditie. De wortels van de spiritualiteit reiken ver terug. Tegelijk is de Russisch-Orthodoxe kerk ook een kerk in de 21e eeuw. Zij is bezig een nieuwe rol en plaats te vinden in het post-communistische Rusland. In West-Europa is deze kerk bescheiden maar herkenbaar aanwezig.

Op deze studiedag willen we de inhoud en impact van Russisch-Orthodoxe spiritualiteit verkennen. Wat kenmerkt haar? Hoe vormt zij de gelovige? Hoe verhoudt zij zich tot de (post-)moderne samenleving en cultuur? En tot de kerken van het westen? Ook zal er theologische en socio-politieke aandacht zijn voor opleving van Orthodoxe spiritualiteit in de volksdevotie sinds 1990.

Sprekers op deze dag zijn Fr. Dr. Sergei Ovsiannikov, aartspriester van de Russisch-Orthodoxe kerk, Heilige Nikolaas van Myra (Aartsbisdom Brussel), te Amsterdam, en Dr. Katja Tolstaja, theologisch onderzoekster aan de Vrije Universiteit.

In de middag wordt de film Ostrov (Eiland) vertoond, die vertelt over de spirituele strijd van een fictieve twintigste-eeuwse monnik. De film baarde bij verschijnen op kerstavond 2007 veel opzien in Rusland. Na afloop van de film zal er een forumdiscussie plaatsvinden.

De organisatie van deze dag ligt in handen van Kerk in Actie - afdeling Zending en Centrum IIMO. De kosten bedragen € 10,- p.p., bij binnenkomst te betalen, en is inclusief een verzorgde lunch. Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Miriam.Nagtegaal@ICCOenKerkinactie.nl , tel. (030) 880 1817.

info Miriam.Nagtegaal@ICCOenKerkinactie.nl
(030) 880 1817.
locatieProtestants Landelijk Dienstencentrum
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl