Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 29 januari 2009    Evangelie van 2009-01-29
 titelGedichtendag Domkerk
beschrijvingDe Domkerk en de Domtoren presenteren op de avond van Gedichtendag een programma met de dichters Esther Jansma en Wiljan van den Akker naast een carrousel van amateurdichters die iets hebben met de Dom als gebouw of als symbool. Of die iets hebben met de geschiedenis of de associaties die de Dom oproept. In de Michaelskapel kunt u onder leiding van Fabian Stolk (docent moderne Nederlandse letterkunde Universiteit Utrecht) uw eigen Domgedicht schrijven. Tussen dat alles door zingen en spelen ‘de Ministers’ in de kerk en Yvonne Groeneveld in de toren. U kunt vanaf half acht terecht in de Domkerk, daar begint het programma.

Wat zou Utrecht zijn zonder de Dom? Zonder de Domkerk en de Domtoren, zonder het winderige Domplein, zonder de ‘ijsco’ die op vier mei ineens een functie heeft.
Domtoren, symbool van de stad Utrecht. In de toren de Michaelskapel, favoriete trouwlocatie. Domkerk, gotische kathedraal, bisschopskerk, maar al heel lang protestants. Maartenskerk, Open kerk. Domplein ontstaan door een storm en altijd stormachtig. De puinhopen na de storm waren lang een homo-ontmoetingsplaats. Daarom is nu in de bestrating op het plein een homo-monument aangebracht.
De Romeinen bouwden rond 47 na Chr. hun castellum op wat nu het Domplein is. Op donkere dagen en feestdagen zijn de grenzen van het castellum in rook en licht zichtbaar in het plaveisel. Heden en verleden zijn voelbaar aanwezig op het plein, in de toren en in de kerk. In de kerk zijn de gevolgen van de Beeldenstorm zichtbaar in de beeldengroep van Anna te drieën en rondom het heilig Graf. Tegelijk zijn in de kooromgang de beelden van Martinus en Agnes te zien. Replica’s van de originelen die de Beeldenstorm overleefd hebben, zijn na de restauratie in de jaren ’80 teruggeplaatst. Herstel of restauratie?

Gedichtendag in de Domkerk en Domtoren is vrij toegankelijk, er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vanaf 19.30 uur zijn de deuren van de kerk open, daar begint het programma om 20.00 uur precies

infowww.domkerk.nl
locatieDomkerk, Domplein
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl