Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Oude Abdij Drongen
(Abdij Drongen)

Oude Abdij Drongen

Website E-mail

Christelijk
Ignatiaans-geïnspireerd bezinningscentrum

Drongenplein 26-27
9031 Drongen, België

09/226 52 26

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 31 maart 2009    Evangelie van 2009-03-31
 titelLeesgroep Hadewijch
beschrijvingHADEWIJCH
STROFISCHE GEDICHTEN
LEESGROEP

Dinsdag 17 februari 3, 17 & 31 maart, van 14u30 tot 16u30

Hadewijch
Over het leven van Hadewijch zijn geen historische bronnen bekend. Uit haar werk kan men opmaken dat deze mystieke schrijfster rond 1250 leefde in het hertogdom Brabant en in nauw contact stond met de beginnende begijnenbeweging. Zij schreef voor een kring van vriendinnen die net als zij gegrepen waren door Gods liefde en in hun beleving oriëntatie en leiding nodig hadden.
Hadewijch was een hoogopgeleide, theologisch geschoolde vrouw die het werk kende van Willem van St.-Thierry, Bernardus van Clairvaux en Richard van St.-Victor. Zelf heeft ze sporen nagelaten in het werk van bv. Jan van Ruusbroec. Naar het einde van de Middeleeuwen toe, is haar werk in de vergetelheid geraakt; pas in 1838 wordt er opnieuw melding van gemaakt.
Hadewijch schreef visioenen, brieven in proza, rijmbrieven (de zgn. Mengeldichten) en strofische gedichten. Op meesterlijke wijze verwoordt ze het liefdes(‘minne’-)avontuur tussen mens en God, gekenmerkt door een nooit aflatend hartstochtelijk verlangen (‘begheerte’) naar de Geliefde. Vandaag wordt Hadewijch beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandstalige schrijfsters en als een van de grote mystieke auteurs.

Strofische gedichten
De 45 Strofische gedichten zijn geschreven in de stijl van de hoofse minneliederen, zoals deze door troubadours en trouvères in heel Europa verspreid raakten. Kenmerkend zijn de ‘natureingang’ (typische inleiding met een beeld uit de natuur), het centrale thema van de (onvervulde) liefde, de slotstrofe met de ‘moraal van het verhaal’ en/of opdracht, edm.
Maar bij Hadewijch gaat het niet om de ridder die smacht naar zijn onbereikbare ‘edelvrouwe’, maar om de Minne, de goddelijke geliefde - Christus - door wie men verwond is en waarnaar men hartstochtelijk verlangt.
In deze gedichten exploreert Hadewijch de ‘minnestrijd’ tussen beminde en geliefde, de oneindige dynamiek van overwinnen en overwonnen worden, van vervulling en verlangen, van gebruken (genieten) en faelieren (tekortschieten) in de liefde.

Onderzoek heeft aangetoond dat de Strofische gedichten gezongen werden, en dat het zelfs min of meer eenduidig te bepalen is welke zangwijze Hadewijch voor ogen had. We zullen enkele liederen beluisteren, uitgevoerd door Camerata Trajectina en Graindelavoix.
Prof. Paul Verdeyen leest met ons en becommentarieert Hadewijchs mooiste gedichten.

Begeleiding
Paul Verdeyen sj, prof. em. van de Universiteit Antwerpen, publiceert over mystieke literatuur van de Middeleeuwen en bezorgt kritische tekstuitgaven: o.m. Marguerite Porete, Ruusbroec, Willem van St.-Thierry, Bernardus van Clairvaux.

Kosten
25 euro, teksten en koffie inbegrepen, over te schrijven op rekening 447-8630601-48 van de Oude Abdij, Drongenplein 26, 9031 Drongen met vermelding Hadewijch.

Inschrijven vóór 10 februari a.u.b.
op telnr. 09 226 52 26 of via info@oudeabdij.be .

info09 226 52 26
www.oudeabdij.be
organisatieOude Abdij Drongen
locatieOude Abdij
plaatsDrongen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl