Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 23 november 2008 t/m zondag 11 januari 2009    Evangelie van 2008-11-23
 titelTentoonstelling 'Anna'
beschrijvingOp zondag 23 november wordt in de Mariakerk te Oosterhout een bijzondere tentoonstelling geopend. De titel is ‘Anna’. De kunstenares Elganan Jelsma uit Hilversum, heeft zich door Anna (de moeder van Maria) laten inspireren en toont grote kleurrijke schilderijen. De expositie is t/m 11 januari 2009 te bezichtigen. Wilt u de kunstenares zelf ontmoeten, dan bent u van harte welkom op de opening zondag 23 november om 12.30 uur.

De kunstenares Elganan Jelsma (1964) uit Hilversum, heeft zich door Anna, die in de volksdevotie het symbool werd voor moederschap en vruchtbaarheid, laten inspireren. Elganan is beeldend kunstenaar, organisator van diverse kunstprojecten en manifestaties, bestuurslid van de Gooise Kunstkring en de landelijke kunstenaarsvereniging AKKV en directeur van het Huizer Museum te Huizen. Haar werken waren te zien op vele exposities in binnen en buitenland.

Bij deze opening zullen bevriende kunstenaars, met wie Elganan Jelsma regelmatig samenwerkt, optreden. Elganan zal zelf het thema kort inleiden. Dan treedt voor u op: Rob Schultheiss die zelf zijn liedjes componeert en schrijft. Hij zal met zijn gitaar enkele verzoeknummers komen zingen.

‘Anna’ als inspiratiebron, de heilige Anna, die volgens de overlevering de moeder van Maria en de oma van Jezus is. Vaak worden zij samen afgebeeld als Anna-te-drieën: Anna met dochter Maria en kleinzoon Jezus. We kennen Anna uit een niet erkend bijbelgeschrift uit de tweede eeuw na Christus. Het vertelt dat Anna was getrouwd met Joachim. Het echtpaar was welgesteld, maar kinderloos. Op wonderlijke wijze, na een gebed tot God en een boodschap van een engel, wordt zij op hoge leeftijd toch zwanger van een dochter: Maria.

Omdat zij haar kind pas op latere leeftijd zou hebben gekregen werd zij patrones van onvruchtbare en zwangere vrouwen. Het verhaal vertelt ook dat zij haar dochter Maria leerde lezen, daarom wordt zij vaak afgebeeld met een boek in handen, en wordt zij soms genoemd als de patroonheilige van het lezen.

ANNA van 23 november 2008 t/m 11 januari 2009

Mariakerk, Wilhelminalaan 63, 4905 AT Oosterhout, (0162) 453 113
www.thomasoosterhout.nl
Elganan Jelsma: www.elganan.nl , (06) 54 30 05 30

info(0162) 453 113
www.thomasoosterhout.nl
Elganan Jelsma
www.elganan.nl
(06) 54 30 05 30
locatieMariakerk, Wilhelminalaan 63, 4905 AT
plaatsOosterhout (Noord-Holland)
postcode49
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl