Vandaag is dinsdag 16 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Bisdom Roermond
(B Roermond)

Bisdom Roermond

Website E-mail

Postbus 980
6040 AZ  Roermond

Bisschopshuis
Paredisstraat 10
6041 JW Roermond

tel (0475) 386 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 15 november 2008    Evangelie van 2008-11-15
 titelBisschop Wiertz wijdt vier diakens
beschrijvingBisschop Frans Wiertz van Roermond wijdt komende zaterdag (15 november) vier mannen tot diaken. Het betreft de wijding van drie permanentdiakens en één transeunt-diaken. De wijdingsplechtigheid begint om 10.30 uur en vindt plaats in de Sint-Christoffelkathedraal te Roermond. Vocale medewerking verleent het Koninklijk Roermonds Mannenkoor en de viering is voor iedereen toegankelijk.

Een transeunt-diaken is een diaken op weg naar het priesterschap. Permanentdiakens zijn (meestal getrouwde) mannen die de eerste van de drie kerkelijke wijdingen - diaken, priester, bisschop - ontvangen en op grond daarvan een aantal taken in de kerk mogen uitvoeren. Zo mogen ze preken en sommige sacramenten toedienen. Ook werken ze mee in het pastorale team in een parochiecluster.

De wijdelingen voor het permanent diaconaat zijn Ton Batens (59) uit Heerlen, Guido van Dierendonck (37) uit Venray en Harrie Renckens (58) uit Heerlen. De vierde wijdeling is Wilson Varela Gaviria die tot transeunt-diaken wordt gewijd. Deze 30-jarige Columbiaan is de eerste priesterstudent van het in het bisdom Roermond gevestigde missionair grootseminarie ‘Redemptoris Mater’ van de katholieke beweging ‘Neocatechumenale Weg’.

Na zijn wijding zal diaken Batens zijn pastorale arbeid beginnen in Hoensbroek en is deze tevens beschikbaar voor een aantal parochies in Heerlen-Noord. Renckens zal als diaken werkzaam zijn in de parochie H. Moeder Anna in de Heerlense wijk Bekkerveld, Van Dierendonck in een aantal parochies te Venray en Varela Gaviria in het parochiecluster Roermond-Oost, Maasniel, Leeuwen en Asenray.

Het ambt van diaken was al bekend in de vroegchristelijke kerk. Daarna is deze functie eeuwenlang in de vergetelheid geraakt, maar met het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) is de permanentdiaken weer in ere hersteld. Sinds de start van de diakenopleiding in het bisdom Roermond zijn er zo’n 80 permanentdiakens gewijd. Het bijzondere van de permanentdiakens is dat zij doorgaans een betaalde baan en een gezin hebben en daarnáást pastoraal actief zijn.

De opleiding tot permanentdiaken van het bisdom Roermond maakt sinds dit studiejaar onderdeel uit van het nieuwe Theologisch Instituut Rolduc, gevestigd in Kerkrade. De diakenopleiding staat open voor mannen vanaf 30 jaar die zich vanuit hun overtuiging belangeloos willen inzetten. De opleiding bestaat uit een 5-jarige deeltijdstudie. Na de wijding krijgen de diakens een officiële benoeming van de bisschop in een parochie of categoriale instelling.

infowww.bisdom-roermond.nl onder ‘opleidingen’
organisatieBisdom Roermond
locatieSint-Christoffelkathedraal
plaatsRoermond (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl