Vandaag is maandag 12 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneermaandag 17 november 2008    Evangelie van 2008-11-17
 titelLezing ‘Om Christi naeme verdreven’
beschrijvingWeert lonkt naar Eindhoven, zo was enkele maanden geleden te lezen in het regionale dagblad. Toch blijft de provinciegrens nog altijd een grens, ook al hebben de gemeentebestuurders aan beide kanten van die grens er een andere “dunk” over.

Reden genoeg om eens dieper in te gaan hoe naast de natuurlijke barrière (Budeler bergen - Weerter Bos ) er sinds 1648 ook een staatsgrens liep tussen Weert en de huidige gemeente Cranendonck.

Op maandag 17 november 2008 om 20.00 uur nodigen wij u daarom uit voor de lezing in dienstencentrum De Roos, Beekstraat 29 te Weert :

'OM CHRISTI NAEME VERDREEVEN'

De grens tussen het Land van Weert en Staats-Brabant en haar betekenis op religieus gebied in de periode 1648-1795.

door drs. Jac Biemans

Met de Vrede van Münster (1648) kwam er in onze omgeving een definitieve grens tot stand tussen twee staten: de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse Nederlanden.
Deze scheiding had ook grote gevolgen op religieus gebied.

Staats-Brabant met o.a. Budel en Maarheeze maakte vanaf die tijd als Generaliteitsland onderdeel uit van de genoemde Noordnederlandse Republiek. Hier was de Nederduits-gereformeerde godsdienst de enige officieel toegestane en van overheidswege bevoorrechte religie.

Het Land van Weert werd daardoor een wijkplaats voor verdreven Brabantse katholieken. Tegelijkertijd kregen de in Weert wonende protestanten, die in hun geboortestad streng werden vervolgd, voor het eerst de mogelijkheid om op relatief korte afstand, namelijk over de grens in Budel, hun geloof te belijden.

In deze lezing staan de gevolgen centraal die de komst van de definitieve grensscheiding in 1648 had voor de religieuze situatie aan beide zijden van de grens.

Op basis van onderzoek in protestantse en katholieke archieven, maar ook die van de diverse wereldlijke bestuursniveaus wordt een beeld van deze periode geschetst. De lezing wordt geïllustreerd met beeldmateriaal, waarvan een deel nooit eerder vertoond werd.

Drs. Jac. Biemans (Maarheeze 1963) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen en volgde later opleidingen tot Hoger Archiefambtenaar en tot Communicatiemedewerker.

Voor zijn afstudeerscriptie over de predikanten van Budel een Maarheeze c.a. deed hij een stage in het Gemeentearchief te Weert. Hij werkt sinds 1992 in het archiefwezen, momenteel als medewerker Educatie en PR in het Stadsarchief te 's-Hertogenbosch.

Entree gratis.

infoP. Korten, voorzitter
(06) 53 28 46 65
locatieDe Roos, Beekstraat 29
plaatsWeert (Limburg)
postcode60
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl