Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdinsdag 25 november 2008 t/m donderdag 8 januari 2009    Evangelie van 2008-11-25
 titelTentoonstelling Psalm en Beeld
beschrijvingVanaf 25 november tot 8 januari 2009 zijn in de Domkerk van Utrecht schilderijen te zien van Henk Pietersma. Hij werkt momenteel aan een omvangrijk project rond de 150 psalmen. Geïnspireerd door en op de oorspronkelijke teksten schildert hij bij iedere psalm een impressie, veelal nonfiguratief, maar ook met gebruik van expressieve herkenbare voorstellingen, met scherp ingekerfde lijnen en felle kleuren.

Schilder Henk Pietersma uit Leeuwarden is onder andere bekend door het omslagontwerp van de Nederlandse Bijbelvertaling in handformaat. Bij iedere psalm die hij geschilderd heeft, geeft hij in een korte poëtische tekst de indruk weer die hij zelf aan het schilderij overhoudt. Een basaal Fries woord wordt tot motto voor tekst en beeld, zichtbaar gekerfd in het schilderij.

Voor deze tentoonstelling zijn de psalmen, die in de Kerstkring als introïtus of antwoordpsalm een plaats hebben, geselecteerd. Zo wordt op bijzondere en unieke wijze de kersttijd in woord en beeld zichtbaar en voelbaar gemaakt.

De composities van Pietersma, op paneel geschilderd, kenmerken zich door een geheel eigen stijl en techniek; ze zijn zeer kleurrijk en krachtig van uitdrukking. De thematiek ontleent Pietersma aan de Bijbel, zijn directe inspiratiebron.

Deze tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met de Schola Davidica, in het kader van hun 25-jarig lustrum. De tentoonstelling in de Domkerk is dagelijks toegankelijk van 11.00 - 16.00, zaterdags van 11.00 tot 15.30 uur en zondags van 14.00 - 16.00 uur.

infowww.domkerk.nl
locatieDomkerk, Domplein
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl