Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerwoensdag 21 januari 2009    Evangelie van 2009-01-21
 titelLezing relikwieënvererering
beschrijvingwoensdag 21 januari om 20 uur geeft Mark Van Strydonck, wetenschappelijk medewerker aan het Koninklijk Instituut van het Kunstpatrimonium in Brussel, een lezing met het thema 'Gedateerde heiligen. Relieken. Echt of vals?'

Al honderden jaren is de echtheid van relieken onderwerp van speculatie, discussie en onderzoek. Generaties theologen en wetenschappers hebben uitspraken gedaan en analyses uitgevoerd. Wijst alles in de richting van vervalsingen? Of bevatten de schrijnen wel degelijk de overblijfselen van heiligen? Wetenschappers gaan de uitdaging aan en openen reliekschrijnen.

De lezingen gaan door in de benedenzaal van het museum
bijdrage 5 euro.

De lezing is gerelateerd aan de tentoonstelling over relieken en reliekverering “Stukjes hemel op aarde” in het Museum van de Vlaamse Minderbroeders:

Relikwieën spreken nog steeds tot de verbeelding. Het is een bijzondere manier om met de doden om te gaan. Schedels worden verpakt in kostbare omhulsels, beenderen worden intens vereerd, alles wat in aanraking met de heilige is geweest, wordt gekoesterd. Doorheen de tijd werden mysterieuze rituelen ontwikkeld om met relieken om te gaan. Al die facetten worden blootgelegd op de tentoonstelling.

Naast voorwerpen uit de eigen collectie zijn er interessante en prestigieuze stukken ontleend bij schatkamers en andere musea. De aandacht gaat ook naar kleine relieken die de mensen nog steeds in huis halen of zelfs bij zich dragen, ter bescherming tegen alle mogelijk onheil en ongeluk.

Openingstijden:
van dinsdag tot zaterdag 10.00 - 12.30 u
13.00 - 17.00 u
zon- en feestdagen 14.00 - 17.00 u

Gesloten op maandagen en op 11 en 15 november, 25 en 26 december, 1 januari

Bereikbaarheid op 15 min wandelafstand van het station
parking grote markt en cultuurcentrum De Bogaard

Toegangsprijs: 4 euro
kinderen tot 12 jaar gratis
reductie 3 euro
groepen 3 euro
rondleidingen op aanvraag 50 euro

infoMuseum Vlaamse Minderbroeders
Capucienessenstraat 1
Sint-Truiden
011/ 67 29 71
www.museum-minderbroeders.be
locatieMuseum Vlaamse Minderbroeders, Capucienessenstraat 1
plaatsSint-Truiden (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl