Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 21 december 2008    Evangelie van 2008-12-21
 titelEindelijk kerstmuziek van bij ons!
beschrijvingZondagmiddag 21 december 2008; aanvang 15.00 tot 17.00 uur.

Kerstconcert in de St-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen

Mechels Vocaal Ensemble Scala Vocale o.l.v. Lode Tooten Concertzanger dr. Pieter Vis, bas-bariton

De Elza Vis-De Clercq Stichting uit Houten (Provincie Utrecht - Nederland) en De Antwerpse Kunstvrienden nodigen u van harte uit op hun eerste Kerstconcert in de St-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein 6, Antwerpen ter gelegenheid van de komende 4de lustrumviering (1989-2009) van de Elza Vis-De Clercq Stichting in 2009.

De Stichting organiseert voor de eerste maal een kerstconcert te Antwerpen op zondagmiddag 21 december 2008, aanvang 15.00 uur, in de St.-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Als doelstelling heeft de stichting voor ogen de kennismaking met het literaire werk en de liedkunst van de toondichter en letterkundige Dr. René De Clercq (1877-1932) en zijn Noordelijke en Zuidelijke tijdgenoten door middel van concerten, lezingen, boeken- en cd-uitgaven in Vlaanderen en Nederland te bevorderen. Zij wil daarmee ook de naamhoudster van deze instelling, de zangeres en voordrachtkunstenares Elza Constantia Paulina Vis-De Clercq, laten voortleven. Als oudste dochter van de volksdichter Dr. René De Clercq trad zij veelzijdig op tussen de twee wereldoorlogen en vanaf 1946 in Europa. Elza De Clercq huwde in 1988 met de jongere concertzanger en musicoloog Dr. Pieter Vis. Na haar overlijden, in januari 1989, heeft hij ter nagedachtenis aan haar de naar haar genoemde stichting in het leven geroepen. Het is tevens de eerste maal dat de Stichting in samenwerking met de Antwerpse Kunstvrienden een kerstconcert organiseert, waarin veel aandacht zal uitgaan naar Vlaamse kerstliederen en klassieke meezingers. De voorzitter van deze internationaal opererende Elza Vis-De Clercq Stichting dr. Pieter Vis hoopt in 2009 tevens zijn 50-jarige zangersjubileum te vieren in zijn 60ste levensjaar.

Kerstliederen en instrumentale intermezzi van Zuid- en Noord-Nederlandse componisten

Op het komende kerstprogramma is er plaats gemaakt voor samenzang, solozang en koorzang. Zowel Vlaamse toondichters als dichters en prozaschrijvers komen uitgebreid aan bod. Bekende en minder bekende koor- en solozang kunt u horen van o.a. Flor Peeters, Van Nuffel maar ook liederen van De Clercq en Feremans en het beroemde Cantique Noël in de hertaling van de dichter Guido Gezelle (1830-1899). Deze West-Vlaamse priester-dichter schreef de vertaling “’t Is middernacht, het is de heilige stonde” rond 1880. Het lied werd al gauw geliefd bij zijn parochianen te Kortrijk.

Zowel de Elza Vis-De Clercq Stichting als de Kunstvrienden van Antwerpen hopen op een grote belangstelling, daar er in het verleden veel vraag is geweest o.a. door de derde generatie naar dit soort kerstconcerten met kerstliederen van Vlaamse toondichters. Dat kwam mede in een stroomversnelling doordat concertzanger dr. Vis zijn eerste lustrum vierde met zijn befaamde serie van Vrije Inloopconcerten in de zomermaanden in de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen. Doel hiervan is mede de bekostiging van de restauratie voor het historische Dillens-Delhaye-orgel uit 1720, dat in zeer slechte staat verkeert. Ruim 9.000 bezoekers kwamen van heinde en verre wekelijks luisteren naar liederen en instrumentale muziek van veel Vlaamse maar ook van andere beroemde componisten uit de Duitse, Engelse en Franse romantische tijdperken.

De medewerkers aan dit kerstconcert zijn het Mechels Vocaal Ensemble Scala Vocale o.l.v. Lode Tooten. Als solisten zijn Isabel Delemarre, sopraan, Duitsland-Nederland en Pieter Vis, bas-bariton in soli en duetten te horen. Ook de instrumentalisten zijn alle professioneel waaronder de jonge cellist Thomas Tooten en zijn vader Lode Tooten, organist, beiden uit Mechelen, evenals de in Antwerpen wonende Oestbekestanse pianiste en organiste Albina Svirski, naast haar stadsgenoot, de bekende toetsenist en dirigent Dirk Baert. Er zullen verschillende verzen van Felix Timmermans, Wies Moens en René De Clercq worden voorgedragen door Hector van Oevelen en Erik Verstraete. Dit bijzondere concert staat geheel onder leiding van musicus dr. Pieter Vis. Dit concert wordt mede ondersteund door het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds te Mechelen en verschillende kleine sponsors. Ook nu weer gaat de positieve opbrengst van dit middagconcert naar het restauratiefonds van het historische Dillens-Delhaye-orgel.

Met inlevering van de kortingsbon van € 2, uit Katholiek Nieuwsblad wordt de toegangsprijs € 10,-.p.p.

Voorverkoop tot 10 december a.s. € 10.=. Graag op tijd over te schrijven op 737-0246433-96 van ‘Kerstconcert 2008 Kruibeke’.
Op de dag zelf aan de kerk, zondagmiddag 21 december, is het voor iedereen € 12.
Behalve met inlevering van de kortingsbon uit Katholiek Nieuwsblad!

info mia.dujardin@scarlet.be
03/230.24.62
ward.steffens@telenet.be
015/33.72.33

hector.van.oevelen@hotmail.com

Pieter Vis
03/744.13.55
psaris@zonnet.nl

www.elzavisdeclercqstichting.nl
www.pietervis.com
locatieSt-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein 6
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl