Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 15 november 2008    Evangelie van 2008-11-15
 titelLezing iconen in abdij Mariënkroon
beschrijvingTijdens de jaarlijkse iconententoonstelling, die georganiseerd wordt door de stichting Honsoirde, is ook dit jaar weer een lezing over iconen. Deze lezing zal verzorgd worden door Mw. Drs. D. Krikhaar. Zij zal belangstellenden, in een algemene inleiding, meevoeren in de wondere wereld der iconen.

Bij de lezing zal deze keer, evenals bij de tentoonstelling , het accent komen te liggen op “Iconen en de Heilige Hoek”. De gelovigen van de Oosterse Kerk hebben in huis een “Heilige Hoek”. Hier staan de huisiconen zoals, een Pantocrator, een Moeder Gods, een Nicolaas en diverse anderen. Ook de bronzen reisiconen worden in de “Heilige Hoek” bewaard.

Mw. D. Krikhaar studeerde kunstgeschiedenis, met als bijvakken theologie en kerkslavisch, aan de Universiteit van Nijmegen. Lange tijd werkte zij voor een groot iconenmuseum. Thans is zij vaak reisleider naar de landen van “herkomst”, zoals Rusland, Turkije, Bulgarije enz. Zij verzorgt veel lezingen en geeft cursussen op het gebied van de iconenkunst. Schrijft artikelen, doet taxaties voor tentoonstellingen en beurzen en stelt catalogi samen voor grote tentoonstellingen. Zojuist is, ter gelegenheid van een tentoonstelling in Heeswijk, het boek “Heeswijkse ikonen. Het contact tussen hemel en aarde” van haar hand verschenen.
Uit bovenstaande opsomming moge blijken dat Mw. Krikhaar zéér ruime ervaring heeft op het gebied van de iconenkunst. Zoals zij dat zelf noemt ”met de paplepel ingegoten”.

Lezing van mevrouw dra. Desirée Krikhaar op zaterdag 15 november om 13.30 uur.

Plaats: Abdij Mariënkroon, Abdijlaan 6 te Nieuwkuijk.
Toegangsprijs lezing € 6.00 per persoon.

De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Deze tentoonstelling is te bezichtigen op woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur. De tentoonstelling is te bezichtigen van 8 tot en met 30 november 2008.

info(073) 511 50 40 - iedere dinsdag van 9 tot 12 uur
www.honsoirde.nl
locatieAbdij Mariënkroon, Abdijlaan 6
plaatsNieuwkuijk (Noord-Brabant)
postcode52
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl