Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerwoensdag 5 november 2008    Evangelie van 2008-11-05
 titellezing Cisterciënzer bakstenen
beschrijvingDe derde lezing rondom de Klooster Bloemkamp-expositie is letterlijk in steen gehouwen: de introductie en toepassing van de baksteen in de middeleeuwse architectuur. Op woensdag 5 november houdt kenner van middeleeuwse bouwkunst dr. Gerrit Vermeer (Universiteit van Amsterdam) zijn lezing in het kader van de goed bezochte expositie ‘Bloemkamp - Storm, stilte, strijd rondom een middeleeuws klooster’ (Titus Brandsma Museum, tot 14 december 2008).

Op tal van laaggelegen plaatsen in Europa behoorden de Cisterciënzer monniken tot de eersten die op grote schaal baksteen toepasten in hun kerken en kloosters. Langs de Oostzee, in Groningen, Friesland (met abdijen als Klaarkamp en Bloemkamp) en West-Vlaanderen produceerden zij ook baksteen voor de verkoop, maar al gauw raakte de techniek ook bekend bij de omwonenden. Zij namen niet alleen de baksteen over, maar ook sommige architectuurvormen, die de cisterciënzers van elders hadden meegenomen. Hierdoor drukte deze kloosterorde vermoedelijk ook een stempel op de lokale bouwtraditie, die door de invoering van de baksteen doorgaans een ingrijpende revolutie onderging.

Het onderzoek naar de toepassing van de baksteen in tal van kleine parochiekerken, voor de bouw of voor reparaties, staat echter nog in de kinderschoenen. Betrouwbare dateringen en zelfs een goed overzicht van het vroege gebruik van baksteen ontbreekt nog. Schriftelijke bronnen zijn uiterst schaars. Het lijkt er op dat cisterciënzers zelf hun bouwkunst verspreiden, maar er moeten al gauw ook initiatieven van anderen zijn gekomen.

De spreker, Gerrit Vermeer van de Universiteit van Amsterdam probeert hier aan de hand van voornamelijk Friese voorbeelden het probleem in kaart te brengen en zo nu en dan al enkele oplossingen te suggereren. Een tocht langs kloostermoppen van Friesland, waarbij ook de Broerekerk in Bolsward ruimschoots aandacht krijgt.

Gerrit Vermeer (1956) werkt sinds 1985 aan het Kunsthistorisch Instituut als specialist in de bouwkunst van de Middeleeuwen. In 1999 promoveerde hij op het proefschrift Kloosters van Baksteen. De architectuur van de hervormingsorden in Nederland tot omstreeks 1300. Met Ben Rebel schreef hij meerdere edities van de Historische Gids van Amsterdam. Op dit moment bereidt hij samen met Ben Rebel de uitgave voor van deel 3 over de negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse stadsuitbreidingen. Vermeer is onder meer bestuurslid van de Stichting Task Force Toekomst Kerkgebouwen.

De lezing vindt plaats op woensdag 5 november in de Parochiezaal, Grote Dijlakker 9, 8701 KV Bolsward. Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 4,00. Bezoekers die op woensdagavond het Titus Brandsma Museum bezoeken, krijgen € 1,- korting op de entree. Het museum is dan open van 19.00 tot 20.00 uur.

infoTitus Brandsma Museum
Grote Dijlakker 11
8701 KV Bolsward
(0515) 581 799
www.titusbrandsmamuseum.nl
info@titusbrandsmamuseum.nl
locatieParochiezaal, Grote Dijlakker 9, 8701 KV
plaatsBolsward (Friesland)
postcode87
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl