Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 3 t/m zondag 24 mei 2009    Evangelie van 2009-05-03
 titelMaria door Vlaanderen gedragen
beschrijvingIn Vlaanderen wordt Maria op handen gedragen. Dat was vroeger zo en dat is het nu nog altijd: letterlijk: op, in de handen of op de schouders in allerlei processies en gebedstochten, maar ook figuurlijk: in het hart en het eenvoudige, stille geloof van de christen die Maria wil navolgen. Een uiterlijke en een innerlijke beweging dus. Het is dan ook de bedoeling met het initiatief en het bijhorende boek en andere activiteiten rond “Maria door Vlaanderen gedragen” deze twee bewegingen tot uitdrukking te brengen, tot leven te laten komen.

Hoe het begon...
Carl Deckers, initiatiefnemer van het project “Maria door Vlaanderen gedragen”, levert door zijn verscheidene activiteiten een bijdrage tot die evangelisatie met zijn uiterlijke en innerlijke beweging. Hij is reeds twintig jaar in zijn vrije tijd in de weer met het ontwerpen en regisseren van processies, stoeten. Na verloop van tijd haalden optochten en processies die Maria vereerden zijn voorkeur. De Maria-processie in Halle, de Mariale processie in Lede en de processie van Boom bijvoorbeeld, zijn gebeurtenissen die levendig in zijn geheugen gegrift staan.

Het boek is niet enkel een opsomming van gegevens, maar geeft ook de geschiedenis en legendes weer van de Mariabeelden en de plechtigheden. Naast een gedetailleerde fiche met technische gegevens van het Mariabeeld, wordt er ruim plaats gelaten voor foto’s van de Mariabeelden en de plechtigheden, evenals voor lokale gebeden. Een afzonderlijk hoofdstuk is gewijd aan Marialiederen. Het kunstboek vormt een waardevolle bijdrage en oproep voor het in stand houden van het religieus-cultureel erfgoed in Vlaanderen.

Voor dit project wordt eveneens een nieuw Marialied gecomponeerd: “ Maria door Vlaanderen gedragen ”. Zangeres Ingeborg, meter van het project, staat in voor de tekst en de muziek. Een nieuwe CD met Marialiederen wordt door een gelegenheidskoor van Lede o.l.v. Joost De Smedt ingezongen. Het boek wordt met deze bijhorende CD verkocht. De voorintekening start vanaf het najaar 2008 langs de website.

In de meimaand, Mariamaand 2009, valt het hoogtepunt van het gebeuren, namelijk in Boom. Op 3 mei 2009 worden het kunstboek, het Marialied en de CD met Marialiederen voorgesteld, kaderend in een Mariahulde, die opgeluisterd wordt met woord, muziek en dans (Aglaja uit Brugge). Van donderdag 21 mei tot en met zondag 24 mei 2009 loopt er een overzichtstentoonstelling met Mariabeelden die in het boek beschreven staan. De apotheose wordt een Mariale jubeltocht (24 mei 2009) met alle beelden die te zien waren in de tentoonstelling.

infowww.mariadoorvlaanderen.be
locatie
plaatsBoom (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl