Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneermaandag 22 december 2008 t/m zondag 22 maart 2009    Evangelie van 2008-12-22
 titelTentoonstelling Bert Nienhuis
beschrijvingHet Joods Historisch Museum presenteert van 22 december t/m 22 maart de eerste grote overzichtstentoonstelling van fotograaf Bert Nienhuis. In deze bijzondere selectie foto's, tot stand gekomen in nauwe samenwerkingmet de fotograaf, zijn portretten en reportages te zien die Nienhuis maaktein de periode 1972-2008, veelal in opdracht van het weekblad Vrij Nederland.

Bert Nienhuis is een zeer bevlogen en veelzijdig fotograaf die de afgelopen decennia een indrukwekkend fotografisch oeuvre heeft opgebouwd. Sinds 1975 fotografeert hij als huisfotograaf van Vrij Nederland talloze bekende Nederlandse en buitenlandse politici, kunstenaars en wetenschappers. Zijn portrettenarchief is nu een tijdsdocument van onschatbare waarde. Voor velen geldt Nienhuis als de beste portretfotograaf van Nederland vanwege zijn ongekunstelde stijl, originele ensceneringen en een scherp oog voor het subtiele, maar veelzeggende detail.

In de jaren zeventig en tachtig maakte Nienhuis furore met klassiek geworden documentaires in de bijlagen van Vrij Nederland. Als sociaal-geëngageerd fotograaf legde hij maatschappelijke veranderingen in Nederland vast, met reportages over onder andere werkloosheid en immigratie. Met het langdurigen intensief volgen van het dagelijks bestaan van gewone mensen, hetgeen destijds ongebruikelijk was, vernieuwde hij de fotojournalistiek.

De onderwerpen van zijn reportages liepen uiteen van het leven op een camping, het massatoerisme op Mallorca, de streng gelovige vissersgemeenschap van Urk tot het ontstaan van de multiculturele samenleving in een Haagse volksbuurt. In opdracht van het Joods Historisch Museum fotografeerde hij in de jarentachtig het joodse leven in Nederland.

Een korte film over Bert Nienhuis van documentairemakers Thomas Doebele en Maarten Schmidt zal ook te zien zijn op de tentoonstelling en wordt begin 2009 uitgezonden door de Joodse Omroep. De productie van de film was in handen van René Mendel van Interakt.

infowww.jhm.nl/bertnienhuis
locatieJoods Historisch Museum
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl