Vandaag is dinsdag 17 september
Prinsjesdag / Heilige Lambertus
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 11 oktober t/m zaterdag 20 december 2008    Evangelie van 2008-10-11
 titelTentoonstelling 'LICHT'
beschrijvingVan 26 september t/m 20 december 2008 is er in het Huizer Museum aandacht voor het religieus erfgoed. Het museum wil, in het kader van het Jaar van het religieus erfgoed 2008, het thema een hedendaagse invulling geven, laten zien dat het een onderwerp is dat leeft! Daarom heeft het museum kunstenaars van de landelijke kunstenaarsvereniging AKKV gevraagd om werk te maken geïnspireerd op de Bijbeltekst Job 28:11: “Hij [De mens] damt de ondergrondse stromen in en brengt naar het licht wat diep verborgen is.”

Deze tentoonstelling getiteld LICHT is een vervolg op de expositie in 2006/2007 met de titel ZIEL en ZAAD. Toen was een tekst van Clarissa Pinkola Estes over de kracht van de natuur het uitgangspunt. Ook dit jaar kwamen we met de kunstenaars bij elkaar om over de tekst van JOB en onze inspiratiebron te brainstormen. De tekst begint met: ‘Hij .....’ en eigenlijk was dat al het grootse gespreksonderwerp, want was hij God of was hij de mens ... Zodra je de hele bijbeltekst leest weet je dat het in deze regel gaat over de mens en dat was voor sommigen een teleurstelling en voor anderen juist een opluchting. In ieder geval was het een tekst waar iedereen mee aan de slag kon.

Zo had Barbara de Reus een werk gemaakt van zink en aluminium dat ze uit de puinhopen te voorschijn haalde van een gemeentehuis dat vlak na de nieuwbouw was afgebrand. Voor haar een emotioneel beladen manier van werken. Uit de afgebrande puinhopen, creëert zij een nieuw licht. Margreet Scholten heeft met glittergarens op een donkere ondergrond gewerkt om te verbeelden dat het licht door de gelaagdheid van het onderaardse stroomt. Marleen B. Berg heeft het graven, het omhoog brengen van de aarde heel concreet uitgevoerd met foto’s van gravende handen. “je weet niet wat je naar boven haalt ... al gravend komt er weer een ander vraag naar boven”.

Voor meerdere kunstenaars was de beweging, het náár het licht brengen een inspiratie. Marijke Jager heeft de opwaartse beweging benadrukt door verticale stroken zijde. Ook vertelde Marijke de volgende anekdote over het kunstwerk Opgegraven...: “Het verhaal van dit doek begint bij Barbara. Zij vond dit doek in een modderige sloot in de Weerribben. Samen met vriendinnen heeft ze het voorzichtig uitgegraven en thuisgekomen schoongemaakt. Volgens Barbara stonk het hele huis naar verrotting. Toch was het resultaat verbluffend. Ze was verrast door de schoonheid ervan. In mooi papier met een grote strik bracht ze het bij mij, zodat ik het kon verwerken tot een kunstwerk.”

JOB, een prachtige inspiratiebron voor nieuw werk, werk wat de kunstenaars in deze tentoonstelling met u willen delen.
Dit zijn kunstenaars die de wereld een beetje LICHTER maken, met hun werk, maar ook met hun aanwezigheid!

Het AKKV is een landelijke vereniging, een platform waar kunstenaars, spiritualiteit en samenleving elkaar ontmoeten. De vereniging mag zich met recht multidisciplinair noemen. Er zijn schilders, beeldhouwers, literatoren, musici, edelsmeden, ontwerpers, architecten, enz.

Deelnemende kunstenaars:
Marleen B.Berg, Udo Braehler, Hetty de Groen, Rita Hulsman, Marijke Jager-Burggraaff, Elganan Jelsma, Jola G.von Kreft, Trijntje Muys-Kroon, Barbara de Reus-Kamma, Margreet Scholten-van Berkel, Helga Troll, Roeli Willekes.

Open: di. t/m zat. 13.30 - 17.00 uur

Entree: 2,50, M.K. gratis, CJP en 65+ 1,50

infowww.huizermuseum.nl
(035) 525 02 23
info@huizermuseum.nl
locatieHuizer Museum, Achterbaan 82, 1271 TZ
plaatsHuizen (Noord-Holland)
postcode12
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl