Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 5 oktober 2008    Evangelie van 2008-10-05
 titelOpenluchtvoorstelling ‘De Slevrouwe’
beschrijvingOp 3, 4 en 5 oktober vindt op het Onze Lieve Vrouwenplein in Maastricht een groots opgezet spektakel plaats: ‘De Slevrouwe’. Met deze kleurrijke en feestelijke openluchtvoorstelling wordt gevierd dat het 75 jaar geleden is dat de oudste kerk van Nederland werd verheven tot basiliek.

Het spel, dat alledrie de avonden om 20.30 uur begint, bestaat uit tien historische taferelen die zich hebben afgespeeld op en rond het Onze Lieve Vrouweplein. Zo’n 250 vrijwilligers brengen deze gebeurtenissen tot leven. Schrijver en regisseur van ‘De Slevrouwe’ is Frans Meewis. Eerder produceerde hij al grote Maastrichtse producties als Hello Dolly en onlangs nog de succesversie van De Kaptein vaan Köpenick. Iedereen kan de voorstelling, die circa anderhalf uur duurt, gratis bijwonen. Er zijn uitsluitend staanplaatsen. Er is wel ruimte gereserveerd voor rolstoelen en er is beperkt plaats voor toeschouwers met zelf meegebrachte (klap)stoeltjes.

Inhoud van het spel
Na een korte film (Marianne Aartsen, beelden; Huub Bervoets, techniek) als proloog begint het spektakel rond Slevrouwe met een Romeinse scene, gesitueerd in de 3e eeuw. De basiliek ligt immers op de plek waar ook de oudste Romeinse nederzetting van Maastricht werd teruggevonden. Met een sprong in de tijd komen we bij bisschop Lambertus en de kerstening van de streek rond het jaar 700. Weer drie eeuwen later komt de periode rond het jaar 1000 aan de orde toen de OLV-kerk werd gebouwd. Een fragment uit het Maastrichts Paasspel staat voor de ontwikkeling van de religieuze muziek. Daarna komen de kruistochten gevolgd door de tijd waarin de Maria-devotie begon. Ook wordt aandacht geschonken aan de bouw van de inmiddels weer verdwenen Sint Nicolaaskerk aan het OLV Plein in 1342. De inname van de stad door Lodewijk XIV is het volgende tafereel en daarna komt de onderduiking van het beeld van Slevrouwe in 1796 aan de orde.

De Franse tijd, rond 1796, vormt het historische sluitstuk van het spel waarna alle groepen en spelers nog eens terugkomen. Zij begeleiden in een plechtige processie het beeld van de Sterre der Zee via het podium, dat aan de zuidzijde van het plein staat opgesteld, naar haar kapel. Pastoor Fons Kurris houdt daar een korte overdenking waarbij hij het spel plaatst in het perspectief van de Maastrichtse Maria-devotie.

infowww.sterre-der-zee.nl
locatieOnze Lieve Vrouwenplein
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl