Vandaag is zondag 14 juli  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 2 t/m vrijdag 31 oktober 2008    Evangelie van 2008-10-02
 titelTentoonstellingen 'Primus van Gils'
beschrijvingPrimus van Gils: ’n Tilburger tussen revolutie en restauratie
Symposium en tentoonstellingen

In 2008 is het 250 jaar geleden dat Primus Anthonius van Gils (1758-1834) te Tilburg werd geboren. In de maand oktober wordt aandacht besteed aan deze bijzondere Tilburger met een symposium en twee tentoonstellingen.

Primus Anthonius van Gils
In 2008 is het 250 jaar geleden dat Anthonius van Gils (1758-1834) te Tilburg werd geboren. Hij studeerde in Turnhout en Leuven, werd professor theologie in laatst genoemde stad. Hij speelde een belangrijke rol in het Brabantse verzet tegen de onderdrukkende godsdienstpolitiek van 'keizer-koster' Jozef II en enkele jaren later van de Franse bezetter. Daarom moest hij in 1797 uit Leuven wegvluchten. Hij trok naar zijn geboortestreek in Noord-Brabant en stichtte daar de verre voorloper van het huidige seminarie te 's-Hertogenbosch.

Vanwege deze ‘Leuvense connectie’ kreeg het seminarie de beschikking over de omvangrijke boekencollectie van een groot Zuid-Brabantse bibliofiel, Jacob Goijers. Volgens kerkhistoricus Marcel Gielis (Universiteit van Tilburg) bleef Van Gils zich verzetten “tegen allerlei stromingen die het kerkelijk leven wilden onderwerpen aan de zeggingschap door de wereldlijke overheid.” Een parallel met de actuele discussie over bijzonder onderwijs, met name rond de ‘islamscholen’, dringt zich gemakkelijk op.

Tentoonstellingen in stadskantoor en universiteitsbibliotheek
Over het leven en werk van deze bijzondere Tilburger worden in oktober twee bijzondere tentoonstellingen gepresenteerd. De eerste tentoonstelling wordt geplaatst in Stadskantoor 1 van de gemeente Tilburg (te bezichtigen tijdens kantooruren) en is gericht op een breed publiek. De tweede gelijktijdige tentoonstelling is te bezichtigen in de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg en laat vooral de kostbare boekenverzameling zien van het seminarie Herlaar waarvan Van Gils president was. “Het geeft een uniek tijdsbeeld van een roerige periode”, aldus Emy Thorissen, conservator van de Brabant-Collectie, die betrokken is bij de activiteiten rond Van Gils.

Symposium
Op 2 oktober 2008 worden de exposities officieel geopend met een symposium op de campus van Universiteit van Tilburg. Experts uit Nederland en België zullen een beeld schetsen van de chaotische tijd van godsdienstoorlogen waarin Van Gils moest leven

Dit project is een samenwerking tussen de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg, de Brabant-Collectie, het bisdom 's-Hertogenbosch en Bibliotheek Midden-Brabant. Alle relevante informatie rond data, tijden, locaties en opgave is te vinden op: www.primus-vangils.nl .

infowww.primus-vangils.nl .
locatieDiverse
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl