Vandaag is woensdag 14 augustus
Heilige Maximiliaan Kolbe
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerdinsdag 21 t/m zondag 26 oktober 2008    Evangelie van 2008-10-21
 titelKennismaken met de Byzantijnse Liturgie
beschrijvingIn het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed organiseert de Johannes van Damascusgemeenschap in de Sint Cathrienkerk (Kruisbroedershof, ’s-Hertogenbosch) twee bijeenkomsten om nader kennis te maken met de Byzantijnse Liturgieviering.

Op dinsdag 21 oktober is er van 20.00 tot 22.00 uur een informatieavond waar een toelichting wordt gegeven op de teksten, rituelen en symbolen in de Byzantijnse Liturgie. Aansluitend is op zondag 26 oktober om 10.00 uur een bijzondere Byzantijnse eucharistieviering waarbij tussendoor uitleg wordt gegeven over belangrijke afzonderlijke momenten en hun symbolische betekenis. De zang wordt verzorgd door het Byzantijns koor ‘Angelskij Sobor’ uit Vlaanderen (Gent) die voor deze gelegenheid speciaal in het Nederlands zingt zodat de tekst duidelijk te volgen is.

De Johannes van Damascusgemeenschap in ’s-Hertogenbosch is een open oecumenische gemeenschap van christenen die de liturgie vieren in de oosterse ritus. Iedere zondagmorgen - en bij alle grote feesten van het jaar - komt zij bijeen om biddend en zingend samen te luisteren naar het Woord van God en de maaltijd van de Heer te houden: de eucharistie, of zoals de oosterse traditie het zegt: de Goddelijke Liturgie.

Het Jaar van het Religieus Erfgoed heeft de Johannes van Damascusgemeenschap aangezet om meer mensen kennis te laten maken met de betekenis en achtergrond van de rituelen en symbolen in de Byzantijnse Liturgie. Door deze verdieping zullen de vele liefhebbers van Byzantijnse muziek nog meer genieten van deze bijzondere vieringen.

Voor de eucharistieviering van 26 oktober is het koor ‘Angelskij Sobor’ onder leiding van ir. Christine van Laere uitgenodigd om, speciaal in het Nederlands, Slavische-Byzantijnse muziek ten gehore te brengen. De a capella gezongen liturgische gezangen kenmerken zich door een bijzondere harmonische schoonheid aan klanken, waarin de ongrijpbare Slavische ziel in haar vreugde, passie en melancholie wordt gevoeld. Sommige van de melodieën dateren van voor de notatieperiode.
De toegang voor zowel de studiebijeenkomst op 21 oktober als de mis op 26 oktober is gratis. Om een indruk te krijgen van het aantal deelnemers is aanmelden gewenst bij Mevrouw Wem Timmermans, telefoon (06) 53 62 29 39.

info(06) 53 62 29 39
locatieSint Cathrienkerk, Kruisbroedershof
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl