Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 14 oktober 2008    Evangelie van 2008-10-14
 titelVerkoopt God nog?
beschrijvingNederland sluit kerken en saneert parochies. Priesters moeten worden geïmporteerd. Een groot verschil met een halve eeuw geleden, toen Nederland nog een van ’s werelds voornaamste exporteurs was van missionarissen.

Ruim 8.000 Nederlandse katholieke zendelingen waren toen wereldwijd actief. Goddeloosheid gold nog als een gebrek, of als een zonde. Maar geloven in God is tegenwoordig meer iets waar men zich voor dient te verantwoorden. De intellectueel die nog een kerk bezoekt doet dit omdat het gebouw is verbouwd tot luxe appartementencomplex.

Welke gevolgen heeft dat voor het persoonlijke en maatschappelijke gesprek over geloofskwesties? Welk weldenkend mens durft nog in het openbaar te verkondigen dat hij in God gelooft? Steeds meer mensen tonen spirituele belangstelling, maar het aantal kerkgangers daalt gestaag. Hoe beïnvloedt dit het werk van dominees, priesters, missionarissen en andere geestelijken?

Over deze vragen organiseren NRC Handelsblad en De Rode Hoed een debat bij het verschijnen van het boek Tien paters op Gods grote akker van Marcel Haenen. Dit boek gaat over de hoogtijdagen van het missiewerk. Het beschrijft de lotgevallen van een groep van tien frontsoldaten van Onze Lieve Heer die in 1956 naar Brazilië vertrokken.

Programma:
Na een interview met Marcel Haenen en een gesproken column van Marjoleine de Vos (redacteur Kunst NRC Handelsblad, dichteres) volgt een discussie met Antoine Bodar (priester), Erik Borgman (theoloog) en Marjoleine de Vos.

Gespreksleiding: Sjoerd de Jong, adjunct-hoofdredacteur van NRC Handelsblad.

Datum: dinsdag 14 oktober 2008
Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang: 20.15 uur, ontvangst vanaf 19.00 uur.
Om verzekerd te zijn van een goede plaats, gelieve uiterlijk een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn.

Toegang: € 8,- in de voorverkoop via www.rodehoed.nl / € 9,- aan de deur. Thuis uitgeprint kaartje met barcode tonen aan de kassa!

infowww.rodehoed.nl
(020) 638 56 06
locatieDe Rode Hoed, Keizersgracht 102
plaatsAmsterdam (Noord-Holland)
postcode10
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl