Vandaag is zondag 15 september
Onze Lieve Vrouw van Smarten
 

categorie categorie Conferentie
conferentie
wanneerzaterdag 20 september 2008    Evangelie van 2008-09-20
 titelMini-symposium over Maria van Heusden
beschrijvingOp zaterdagmiddag 20 september zal tijdens een minisymposium aandacht aan het beeldje “Maria van Heusden” worden besteed. Deze activiteit wordt onder het motto “Geloven in Brabant” in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed gehouden.Tijdens het minisymposium zullen kerkhistoricus Cees de Gast en freelance journalist Hans van den Eeden een korte inleiding houden. Tijdens deze inleidingen zal worden ingegaan op de geschiedenis van het veertiende eeuwse mirakelbeeldje. Ook zal aandacht aan de maatschappelijke context van Maria van Heusden worden besteed.

Over de betekenis van Maria en de islam zal mevrouw M. Kuhl een bijdrage verzorgen. Het eerste deel van het symposium zal Annelieke Merx opluisteren met het zingen van enkele Marialiedjes in het Brabants dialect. Zij zal zich op gitaar begeleiden. ”Salve regina”, van de hand van Gerard van Maasakkers is een van haar liedjes. Tevens zal het kerkkoor van de St. Catharinakerk een lied over Maria van Heusden zingen. Het nieuwe lied is geschreven door Rianne Hobbelen en de muziek is van Gerard van Rijen.

Tijdens de pauze verplaatsen de deelnemers zich met de rondvaartboot De Wiljo naar Wijk. Daarna gaat het gezelschap te voet en per paardentram naar de protestantse kerk in Aalburg. Daar herinnert de huidige torenklok dateert nog aan de Mariaverering. In Aalburg zal een woord door dominee B. Haverkamp worden gesproken. Met het thema ”Maria, een warm hart” zal dominee A. Troost, predikant te Heusden, zijn visie over Maria geven. Tijdens deze bijeenkomst zal organist A. van Wijk enkele stukken spelen.

Als afsluiting zal een boek met als titel ”Maria van Heusden, tegen de stroom in” worden gepresenteerd. In deze publicatie gaat auteur Hans van den Eeden uitgebreid op de geschiedenis en de context van het madonnabeeldje in. Het eerste exemplaar van het boek zal aan de heer M. van der Poel, wethouder van cultuur in Heusden worden aangeboden. Daarna verplaatsen de deelnemers zich weer te voet, per paardentram en boot naar Heusden. De bijeenkomst begint om 13.00 uur in de St. Catharinakerk aan de Hertogin J. van Brabantstraat en is rond 17.30 afgelopen.

Het deelnemersgeld bedraagt 3,00 euro per persoon. Kaarten kunnen bij het Heusdens Bureau voor Toerisme, Bezoekerscentrum Heusden, (0416) 662 100 en bij de aanvang van het symposium worden gekocht. De organisatie van deze bijeenkomst is in handen van Lyra, stichting voor cultuurparticipatie.

Het veertiende eeuwse beeldje stond aanvankelijk in de huidige protestantse, voorheen katholieke, Sint Trudokerk in Aalburg. Het beeldje zou tijdens de Elisabethvloed in Heusden zijn aangespoeld.

Naar verluid zou dit tegen de stroom in gebeurd zijn. In verband met de reformatie werd het beeldje vanuit Aalburg naar Heusden overgebracht. Daar stond het enige tijd in een schuilkerk die in de Putterstraat was gevestigd. In de negentiende eeuw verhuisde het beeldje naar een waterstaatskerk. Daar werd in november 1944, vlak voor het opblazen van de kerk, het beeldje met gevaar voor eigen leven door pastoor Mommers gered. Daarna verhuisde het beeldje naar een noodkerk in Vlijmen. Vanaf mei 1945 pronkte het beeldje weer in een noodkerk in Heusden. Vanaf 1950 staat het beeldje in de huidige St. Catharinakerk te Heusden. Het beeldje staat nu in het Stiltecentrum van de St. Catharinakerk. Het wordt door veel mensen uit binnen- en buitenland bezocht. Tijdens het minisymposium wordt onder andere stilgestaan bij de geschiedenis en de context van het beeldje.

info
locatieSt. Catharinakerk, Hertoginne Johanna van Brabantstraat
plaatsHeusden (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl