Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 28 september t/m dinsdag 28 oktober 2008    Evangelie van 2008-09-28
 titelTentoonstelling ‘Wij Damianen’
beschrijvingIn het Damiaancentrum in Olland is vanaf 28 september de tentoonstelling “Wij Damianen” te bekijken, die een beeld geeft van het leven op het klein seminarie. Het gaat hier om de priesteropleiding van de paters der Heilige Harten in het Damiaan-college aan de Schijndelseweg te Sint-Oedenrode (nu: Novadic-Kentron).

Vele studenten van andere seminaries zullen situaties herkennen van hun eigen verblijf op het internaat. Ook de eigenheid van de “Damianen”, met name in de jaren ’60, wordt benadrukt. De expositie is vanaf 28 september tot eind februari te bezichtigen, elke zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur, of (voor groepen) na afspraak.

Vrijwilligers van het Damiaancentrum, hebben veel materiaal verzameld, dat een beeld kan geven van het seminarieleven. Middels foto’s, attributen, teksten uit archieven, tekeningen en een maquette worden de geschiedenis van het Damiaancollege en het dagelijkse leven aldaar getoond. Chronologisch en thematisch komen allerlei aspecten van het internaatsleven aan de orde: het onderwijs, de culturele en religieuze opvoeding, sport en spel, contacten met thuis en “buiten”. Zelfs het destijds nauwelijks bespreekbare thema seksualiteit wordt belicht.

Bijzonder is ook, dat de heemtuin van Stichting De Boelaars-Hoeve in de tentoonstelling is betrokken: via een “processiepad” komt de bezoeker bij het rustaltaar en ook bij een nagebouwd kamp, waar de jongens tijdens hun zomervakantie een week kampeerden.

Zoveel mogelijk met authentieke spullen, brieven en een op schaal nagebouwde chambrette (“cel” genoemd) wordt getracht die bijzondere jaren van het “rijke Rooise leven”, te laten herleven.

Naast oud-priesterstudenten en hun verwanten ontvangen wij ook heel graag jongeren, die zich kunnen verbazen over dat vreemde fenomeen van een internaat voor priesteropleiding. Bijzonder interessant is de tentoonstelling met name voor de inwoners van Sint-Oedenrode en Schijndel. Ze kunnen nu via foto’s en teksten te weten komen wat zich in dat grote gebouw aan de Schijndelseweg heeft afgespeeld.

De expositie “Wij Damianen” werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant, in het kader van het Behoud van het Religieus Erfgoed 2008

Wat: “Wij Damianen”, leven van jongens op een klein seminarie;

Waar: Damiaancentrum, Slophoosweg 1, Olland (parkeren bij vv Ollandia);

Wanneer: Vanaf 28 september t/m 22 februari elke zondag van 11.00 uur - 16.00 uur (voor groepen ook na afspraak); toegang gratis.

info(0413) 291 200
(024) 323 79 57
info@damiaancentrum.nl
www.damiaancentrum.nl
locatieDamiaancentrum, Slophoosweg 1
plaatsOlland (Noord-Brabant)
postcode54
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl