Vandaag is dinsdag 13 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneervrijdag 24 oktober 2008 t/m zondag 18 januari 2009    Evangelie van 2008-10-24
 titelTentoonstelling 'Pelgrimkunst'
beschrijvingWat hebben de Heilig-Hartkerk in Lier, de Sint-Jozefkerk in Deurne en het Sint-Lievenscollege, de Sint-Laurentiuskerk en de Sint-Walburgiskerk in Antwerpen met elkaar gemeen? Alle openen ze de deuren op zondag 14 september naar aanleiding van Open Monumentendag. Maar er is meer. Plannen en interieurontwerpen van die gebouwen zullen vanaf 24 oktober te zien zijn op de nieuwe KADOC-tentoonstelling, een samenwerking met de Stedelijke Musea van Lier.

De tentoonstelling ‘Pelgrimkunst. Religie en Moderniteit, 1910-1940’ neemt de kunstenaarsgroepering De Pelgrim (1924-1931) als uitgangspunt. Naast de architecten Flor Van Reeth en Jef Huygh maakten onder anderen Felix Timmermans, Ernest van der Hallen, Dirk Vansina, Eugeen Yoors en Gerard Walschap er deel van uit.

‘Pelgrimkunst’ gaat op zoek naar verbanden tussen de vele Pelgrims: jeugdvriendschappen, een gedeelde oorlogservaring en gesamtkunstwerken tot in de late jaren 1930. Tal van originele werken uit publieke en private collecties belichten gemeenschappelijke thema’s, zoals het begijnhof en de ‘vlucht’. Uit de schilderijen, architectuurontwerpen en publicaties blijkt dat de kunstenaars op een eigentijdse wijze uitdrukking wensten te geven aan hun religieus gevoel.

‘Pelgrimkunst. Religie en Moderniteit, 1910-1940’ opent op 24 oktober 2008 de deuren en loopt tot 18 januari 2009 in het Timmermans-Opsomerhuis in Lier. Vanaf begin oktober kunt u het volledige programma ontdekken in de folder en op de website van KADOC en de stad Lier, met lezingen, een concert, een lessenreeks van Universiteit Vrije Tijd Davidsfonds en een tentoonstelling over de (her)ontdekking van Sint-Franciscus in de jaren 1920 op KADOC.

infokadoc.kuleuven.be/nl/actu/enbr/index.htm
locatieTimmermans-Opsomerhuis
plaatsLier (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl