Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 12 oktober 2008    Evangelie van 2008-10-12
 titelHerdenkingsconcert Van Rennes
beschrijvingOp zondagmiddag 21 oktober a.s., tussen 15.00 en 17.00 uur, wordt in de Lutherse Kerk van de Evangelisch-Lutherse gemeente aan de Hamburgerstraat 11 te Utrecht een klein herdenkingsconcert gegeven ter gelegenheid van het 150ste geboortejaar van de eens zo gevierde Utrechtse componiste en zangpedagoge Catharina van Rennes (1858-1940). De vermaarde concertzanger Pieter Vis uit Houten zal op deze bijzondere herdenkingsbijeenkomst zowel soli als duetten vertolken met de talentvolle jonge Duits-Nederlandse sopraan Isabel Delemarre. De beide solisten worden zowel op het orgel als aan de piano begeleid door de Amersfoortse musicus drs. Piet Noort en Christian Faddegon uit Den Haag. Dit eenmalig herdenkingsconcert rond Catharina van Rennes wordt door de Elza Vis-De Clercq Stichting uit Houten georganiseerd.

Precies 25 jaar geleden kreeg de bas-baritonzanger en musicoloog dr. Pieter Vis internationale waardering voor zijn succesvol landelijke herdenkingsproject gewijd aan de bekende zangeres en componiste uit de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw, Catharina Van Rennes. Deze viering t.g.v. haar 125ste geboortejaar in 1983 werd door de oud-leerlinge van Catharina van Rennes, de Utrechtse musicologe dr. Nancy van der Elst, en haar collega dr. Pieter Vis op poten gezet. Ze brachten toen een bijzonder luxe platenbox met herdenkingsboek uit rond het muzikale oeuvre van deze componiste en die van haar tijdgenoten. Ongeveer tien jaar later en wel in december 1993 werd deze audio-uitgave succesvol herhaald, getiteld ‘150 jaar Volks- Kinder- en Luisterliedjes uit het Utrechtse muziekleven’, maar dan als een CD-box uitgave. Voor de twee herdenkingsprojecten was de voormalige burgermeester van Utrecht, drs. Lien Vos-Van Gortel, beschermvrouw. In het aanbevelingscomité zaten naast de vermaarde Nederlandse zangeressen zoals Jo Vincent, Elly Ameling en Gré Brouwestijn ook prinses Christina en Kardinaal Alfrink alswel andere prominenten uit het Nederlandse muziek leven en de politiek.

Op het a.s. middagconcert worden bekende liederen en meezingers van Catharina van Rennes gebracht. Tevens wordt er een korte levensschets van deze charismatische aanhangster van het toen opkomende feminisme gegeven door de Utrechtse musicologe dr. Nancy van der Elst. Zij zal tussen de uitgevoerde liederen korte schetsen en anekdotes uit het leven van haar vroegere zanglerares en voormalige huisvriendin van haar ouders vertellen. De al hoogbejaarde oud-leerlinge van Van Rennes (Nancy is geboren op 9 mei 1929) is de geschikte persoon ervoor om op haar zo kenmerkende en informatieve levendige manier het te brengen.

Bekende zangtitels passeren de revue zoals het ‘Madonnakindje’ en de tweestemmige liederen waaronder ‘Het Angelus klept in de verte’ en ‘Engelenwacht - Als goede kinderen slapen zacht’. Verschillende toppers uit de bundel ‘Kleengedichtjes’, op gedichten van de West-Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle, worden na jaren lange stilte weer eens tot klinken gebracht. Het aanwezige publiek kan op dit miniconcert van harte meezingen in het o zo populair geworden (opus 8, nr. 1) ‘Het Zonnelied’, dat op tekst van Anna Fles in 1899 al haar 50ste herdruk beleefde.

Naast Catharina’s zangjuweeltjes rond de 20ste eeuwwisseling zal er ook muzikale aandacht worden besteed aan twee gelijkwaardige kunstzusters uit het Utrechtse muziekleven. Hendrika van Tussenbroek (1854-1935) was in haar tijd ook heel geliefd, maar veel bescheidener, toon- en tekstdichteres. Vooral bekend zijn haar speelse liedjes ‘Wordt Wakker, het zonnetje is al op’, en ‘Amsterdam, die grote stad’ naast diverse kinderoperettes zoals de ‘Fabels van De La Fontaine’.

Levensliedjes van de autodidactische musicienne, Manna de Wijs-Mouton (1873-1947) zullen zeker op dit middagprogramma niet ontbreken. Zij was ze een oud-leerlinge en vriendin van Catharina van Rennes. Vooral haar zangtoppers zoals het ‘Snoepwinkeltje, ‘De schooier’ en ‘Oud Heertje’ werden door grote vedetten uit de cabaretwereld voor het voetlicht gebracht. Manna zelf was een populaire verschijning en trad met haar gitaar en eigen geschreven levensliedjes op tussen de twee wereldoorlogen.

Via de landelijke en plaatselijke pers alsook via de radio zal ruime aandacht aan dit herdenkingsconcert worden besteed. Men verwacht een grote opkomst. Wees er vroegtijdig bij, de kerkdeuren gaan al om 14.30 uur open.

Toegangsprijs is € 10, = maar met een kortingsbon van € 5, = (inclusief programma) uit de Huis aan Huisbladen - Weekbladen Utrecht of dagblad is het € 5, =. De voorverkoop start op zaterdag 27 september a.s. bij Muziekhandel Broekmans en Van Poppel aan de Korte Jansstraat 13-15, Utrecht.

infoElza Vis De Clercq Stichting
Dr. Pieter Vis, voorzitter
(030) 638 24 82
(06) 23 14 94 14
psaris@zonnet.nl
www.elzavisdeclercqstichting.nl
www.pietervis.com
locatieLutherse Kerk van de Evangelisch-Lutherse gemeente, Hamburgerstraat 11
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl