Vandaag is maandag 15 juli  

categorie categorie Liturgie
liturgie
Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
(Gregoriaans Dordt)

Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht

Website E-mail

De Interkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht en Omstreken is een Oecumenische Schola die probeert het erfgoed van het gregoriaans te bewaren en uit te dragen.

Mw. drs. E.M. Stuurman
p/a Voorstraat 120
3311 ER  Dordrecht

(06) 313 922 18

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 3 mei 2009    Evangelie van 2009-05-03
 titelVespers Schola Cantorum
beschrijving
Meimaand-Mariamaand


De maand mei wordt traditioneel de Mariamaand genoemd. Haar oorsprong heeft vooral te maken met de propaganda van de jezuïeten in Rome. In 1724 publiceerde pater Jacolet een boekje dat ‘Mensis Marianus’ (Mariamaand) heette. Een andere jezuïet, Alfonso Muzzarelli, schreef in 1785 zijn ‘mese di Maria’, dat 150 uitgaven in verschillende talen kende. Hierin spoort hij de gelovigen niet alleen aan om over Maria te mediteren, maar ook om iedere dag van de meimaand een Marialied te zingen.

Wat Nederland betreft is een andere benaming dan Mariamaand veel ouder: de bloeimaand. Deze heeft een relatie met de Mariamaand. Sommige bloemen worden naar Maria genoemd: mariahartje, mariaklokje, mariaschoen, lievevrouwebedstro en mariadistel. Het madeliefje of meizoentje heette in de middeleeuwen ‘marienbloemkyn’. Veel bloemen zijn in oude gedichten en liederen een symbool van Maria. Zo noemt ‘God groet u zuiv’re bloeme’: Maria lelie reine, rooske zonder doornen, violette zoet en bloemke blauw in ’t koren. Dit is de blauwe korenbloem en blauw is de Mariakleur.

In de oudheid en ook later gebruikten de zeevaarders een zogenaamde windroos, waarop een ster was getekend om de windrichtingen aan te geven. Dit instrument diende om de zeilen nauwkeurig naar de wind te zetten en werd soms ‘de ster van de zee’ genoemd.

St. Bernardus voegde er in de 12de eeuw nog een element aan toe. Hij schreef: “De benaming Sterre der Zee is zeer geschikt voor de heilige Maagd. Zoals een ster zonder zelfverlies haar licht uitstraalt, zo heeft Maria een Zoon ter wereld gebracht zonder iets van haar maagdelijkheid te verliezen.

Dit alles heeft de populaire Mariadevotie van de westerse kerk gestimuleerd om de meimaand als haar maand te benoemen en te bezingen: ‘Gekomen is uw lieve mei, Maria!’

De Interkerkelijke Schola Cantorum van Dordrecht en Omstreken bidt / zingt de Mariavespers op zondag 3 mei a.s. in de Grote of Sint Laurenskerk te Rotterdam. Aanvang : 19.00 uur

infoBen Odijk
ben.odijk@planet.nl
www.gregoriaansdordt.com
organisatieInterkerkelijke Schola Cantorum Dordrecht
locatieSt. Laurenskerk
plaatsRotterdam (Zuid-Holland)
postcode30
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl