Vandaag is zondag 11 augustus  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 14 september 2008    Evangelie van 2008-09-14
 titelTheatervoorstelling Peerke Donders
beschrijvingHij is een van de iconen van de Tilburgse geschiedenis: Peerke Donders (1809-1887). Volgend jaar viert de stad zijn 200ste geboortedag. De Blauwe Bloem Productions eert hem nu al met een theatervoorstelling, ‘Peerke Donders, een theatersportspektakel in vijf bedrijven’. De première is op zondagmiddag 14 september om 14.30 uur, tijdens het Festival van Verlangen in Zaal 16. De toegang is gratis. Ook ontvangen de bezoekers een gratis bidprentje. Het belooft een ware happening te worden.

De voorstelling is een initiatief van Anton Dautzenberg. Hij bedacht het concept en regisseert het stuk. Voor het spel koos hij een mix van routiniers en jong talent: Bandirah, Dovemansoren, Rene van Densen, Iris, Frank van den Nieuwenhuijzen en Joost van de Weghe. Daarnaast zal een bekende Tilburger als special guest zijn opwachting maken! De ogen zijn vooral gericht op het kersverse talent Iris; de Moergestelse maakt haar debuut in ‘Peerke Donders’. De Haarlemse acteur Bandirah tekent overigens ook voor het ontwerp van het bidprentje.

Te eendimensionaal
De voorstelling belicht vooral de Tilburgse jaren van de priester: zijn kinderjaren, het werken in de fabriek van zijn vader, het kleinseminarie en zijn reis naar Suriname. Dautzenberg probeert met zijn voorstelling een ruimer perspectief te bieden op het leven en - vooral ook - de drijfveren van Petrus Donders. Hij vindt dat de man doorgaans te eendimensionaal wordt belicht. Dat staat een identificatie door de moderne mens in de weg. Vandaar ook dat hij koos voor een eigentijdse vorm: de theatersport.

Heiligverklaring
Dautzenberg kwam op het idee voor de voorstelling door een boek. Hij werd getroffen door een passage in het enkele maanden geleden verschenen ‘101 bedevaartsplaatsen in Nederland’, van Peter Jan Margry en Charles Caspers. Over Peerke Donders las hij het volgende:

Van 1945 tot en met 1964 vonden er massale dank- en bedetochten van de stad Tilburg plaats (...) Er werd dank betuigd aan God voor de bevrijding van de stad, die, naar men geloofde, aan de bemiddeling van Peerke Donders te danken was. De stad was namelijk bevrijd op 27 oktober, Peerkes geboortedag (...) De heiligverklaring laat nog op zich wachten; daarvoor zijn twee door een team van wetenschappers erkende wonderen vereist (...) Vanaf begin 2006 spoort de ‘Petrus Donders Vereniging’ de vereerders van de zalige Tilburg extra aan om wonderbaarlijke genezingen te melden. Gestreefd wordt naar een heiligverklaring in 2009, het tweehonderdste geboortejaar van Peerke (...) Telefoon: Pater Donders Vereniging: 013-4550663.

Dautzenberg hoopt dat zijn voorstelling bijdraagt aan een toename van het aantal wonderen. “Ik heb de acteurs opgeroepen om zo gepassioneerd mogelijk te spelen. Wie weet dient zich daardoor een wonderbaarlijke genezing aan.” Saillant detail: de theaterzaal is gevestigd in de oude kapel van het voormalig Elisabeth Ziekenhuis.

infoUitgeverij de Blauwe Bloem
Bellinistraat 406
5049 CR Tilburg
locatieKapel van voormalig Elisabeth Ziekenhuis
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl