Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 14 september 2008    Evangelie van 2008-09-14
 titelMaria van Frieswijk processie
beschrijvingEen processie met paard en wagen, een puzzelspeurtocht en een openluchtviering zijn enkele van de nieuwe elementen van de feestdag voor Maria van Frieswijk in Schalkhaar en op het landgoed Frieswijk, zondag 14 september.

Eeuwen geleden werd in een boom in de buurt van Frieswijk en Schalkhaar een houten mariabeeldje gevonden. Sindsdien gaan er allerlei verhalen over deze Maria van Frieswijk rond en komen er mensen naar de kerk in Schalkhaar om haar te begroeten. De tweede zondag in september is sinds begin vorige eeuw officieel de feestdag van Maria van Frieswijk. Dan stromen de pelgrims naar de Nicolaaskerk in Schalkhaar. Deze rijke traditie krijgt dit jaar een nieuw jasje waardoor het een aansprekend programma wordt voor alle leeftijden, ook voor mensen die niet meer vertrouwd zijn met de klassieke gebruiken.

Het programma
Locatie: H. Nicolaaskerk, Schalkhaar
11.00 uur: eucharistieviering voor groot en klein met apart kinderprogramma
12.00 uur: start puzzeltocht voor alle leeftijden, te voet op zoek naar de geheimen van Maria. Als een soort bedevaart gaat de tocht door de nabije omgeving, langs akkers en bossen richting Frieswijk.
Vanaf 12.00 uur: start fietsroutes vanaf de andere parochies in Zuidwest-Salland.

ondertussen in de kerk....
13.30 uur: rozenkransgebed
14.00 uur: start processietocht waarbij het beeld van Maria van Frieswijk met paarden en wagens naar Frieswijk wordt gebracht. Enkele Ridders van het Heilig Graf vormen de escorte van Maria. Iedereen die wil kan zich aansluiten bij de processie, per fiets, te voet of in de huifkar.

Locatie: Landgoed Frieswijk, Raalterweg (Diepenveen)
15.00 uur: aankomst op het landgoed Frieswijk waar Maria wordt opgewacht door de deelnemers aan de puzzeltocht.
15.00 uur: openluchtviering voor alle leeftijden waarbij eer wordt gebracht aan Maria met muziek, zang, gebeden en een verhalenverteller. Het landgoed Frieswijk vormt de groene kathedraal.
16.00 uur: afsluiting en onthulling van het geheim van Maria.
16.15 uur: terugreis van Maria van Frieswijk naar Schalkhaar

Het is goed om te weten dat:
- er bijzondere aandacht zal zijn voor de zieken en ouderen ivm Ziekenzondag. Voor mensen die slecht ter been zijn kan vervoer geregeld worden naar de kerk.
- de organisatie zorgt voor koffie/thee en frisdrank. Brood kunt u het beste zelf van huis meenemen.
- langs de Raalterweg en de Waterdijk staan wegwijsborden
- er is parkeergelegenheid op het landgoed Frieswijk. Volg de borden.
- de muziek tijdens de openluchtviering wordt verzorgd door de harmonie St. Caecilia en het brugkoor van de Nicolaasparochie Schalkhaar.
- de fietsroutes zijn te downloaden van www.rkdeventer.nl

De feestdag van Maria van Frieswijk is een initiatief van de werkgroep ‘Maria in ’t nieuw’ van de H. Nicolaasparochie in Schalkhaar. De Nicolaasparochie maakt deel uit van het parochieverband Zuid West Salland. De dag wordt mogelijk gemaakt o.a. door subsidie van de Deventer Wijkaanpak.

infoAnnie Kleverkamp (0570) 531 207
Laetitia van der Lans (06) 45 09 99 06
locatieH. Nicolaasparochie
plaatsSchalkhaar (Friesland)
postcode74
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl