Vandaag is zaterdag 13 juli  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzaterdag 27 september t/m zondag 5 oktober 2008    Evangelie van 2008-09-27
 titelWahlwiller Passie in kerk van Wahlwiller
beschrijvingIn de weekenden van 27 en 28 september en 4 en 5 oktober worden in de kerk van Wahlwiller (Zuid Limburg) uitvoeringen gegeven van het door Limburgse componisten gecomponeerde docudrama De Wahlwiller Passie. De Wahlwiller Passie is een muzikaal docudrama over de schilderingen die Aad de Haas na de Tweede Wereldoorlog met vallen en opstaan aanbracht in de kerk van Wahlwiller. Het is een dubbeldrama waarbij de lijdensweg van de kunstenaar het spiegelbeeld vormt van de kruiswegschilderingen.

Een drama dat in werkelijkheid de Limburgse katholieke gemeenschap en de Nederlandse kunstwereld in het decennium na de Tweede Wereldoorlog hevig verdeelde. Het leidde tot een ingreep van het Vaticaan waardoor de staties in maart 1949 uit de kerk werden verwijderd. Na een restauratie van het kerkje in de jaren 1979-1981 zijn de staties, met goedkeuring van de toenmalige bisschop Gijsen, teruggeplaatst in diezelfde kerk.

Ontstaansgeschiedenis
De Stichting Limburgse Componisten (SLC) gaf, samen met de provincie Limburg, het Huis van de Kunsten en de stichting Intro, de dichter Geert Setola opdracht om een scenario te schrijven voor een docudrama over de ontstaansgeschiedenis van de Wahlwiller kruiswegstaties. Veertien componisten die zijn aangesloten bij de SLC gezamenlijk gaven vervolgens muzikaal vorm aan dit scenario.

Plaats van handeling is de Cunibertus kerk in Wahlwiller.
De deelnemende componisten zijn Arno Dieteren, Margriet Ehlen, Hans Kockelmans, Henry Konsten, Hans Meeuws, Rob Peters, Gerard Sars, Marcel Siebers, John Slangen, Jos Smeets, Frank Steijns, Andre Stolwijk, Ton Verhiel, Robert Weirauch.

De internationaal befaamde sopraan Janice Jackson verleent haar medewerking aan het project. Deze bijzonder veelzijdige Canadese zangeres voerde talloze speciaal voor haar geschreven composities uit. Zij verzorgde uitvoering in onder meer Beijing, Parijs, Wenen, Amsterdan, Hamburg, Torino, Toronto, Montreal en New York. Haar werk is op diverse CD's te beluisteren

Het instrumentale gedeelte van de Wahlwiller passie wordt uitgevoerd door kamermuziekensemble Helicon onder leiding van Björn Bus. Helicon is een dubbel blaaskwintet waarvan het repertoire zich uitstrekt van de klassieke en vroegromantische ”Harmoniemusik” tot en met de twintigste eeuw.

Tentoonstelling en lezing
Naast de muziek van sopraan Janice Jackson en ensemble Helicon, met medewerking van de organist Gerard Sars en elektronische muziek, verzorgen drie acteurs de stemmen van de verhaallijn: Saskia Mulder, Jetze Jansma en Tim Gladdines.
Voorafgaande aan de uitvoering van de Wahlwiller Passie is er gelegenheid om in de Stadsgalerie Heerlen een tentoonstelling te bezoeken over het werk van Aad de Haas. Op elke concertdag geeft Nic Tummers, die de schilder persoonlijk heeft gekend, een lezing over het werk van Aad de Haas.

Kaartverkoop
Voor het muzikaal docudrama is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (80 per voorstelling). Reservering is dus verplicht. U kunt kaarten reserveren via de website
www.limburgsecomponisten.nl of via e-mail kockelmans@home.nl

Op de website van de Limburgse componisten is onder het kopje Wahlwiller meer informatie te vinden over dit project.

infowww.limburgsecomponisten.nl
kockelmans@home.nl
locatieCunibertus kerk
plaatsWahlwiller (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl